Lelőtte a Pathfinder for RISC-V programot az Intel

A vállalat valószínűleg a költségcsökkentésre megy rá, de ez veszélyeztetheti az épülő gyárak optimális kihasználását.

Hirdetés

Az Intel még az előző évben jelentette be, hogy egymilliárd dollárral segítenék a feltörekvő chiptervezőket, ami elsődlegesen azt a célt szolgálta, hogy a készülő gyárak a megépülésük után kellő mennyiségű megrendeléshez juthassanak, hiszen nem lenne jó, ha kihasználatlanul állnának.

A fentiekhez lazán kapcsolódóan született meg nagyjából fél éve a Pathfinder for RISC-V program is, ami különböző chiptervezéshez szükséges szoftverekkel és szolgáltatásokkal segítené a szárnyaikat bontogató, potenciális partnerek munkáját. Pontosabban csak segítette volna, ugyanis az Intel most bejelentette, hogy teljesen lelövik a programot, és mivel a vállalat a jövőben nem készít további javításokat és frissítéseket a kapcsolódó rendszerekhez, így azt javasolják, hogy minden érintett térjen át más, harmadik féltől származó RISC-V szoftvereszközökre.

A döntés hátterében olyan költségcsökkentési tényezők állhatnak, amelyet a Santa Clara-i óriáscég kénytelen volt nagyon gyorsan, mindenféle előzetes felkészítés nélkül meglépni. Ezzel viszont ugrik a Pathfinder for RISC-V program lényege is, azaz van esély rá, hogy az épülő gyárak kihasználása nem feltétlenül lesz majd optimális. Megfelelő számú új szereplő nélkül az Intelnek kritikus szemponttá válik a TSMC és a Samsung meglévő ügyfeleit átcsábítani, ami nem tűnik egyszerű feladatnak, viszont muszáj eredményt elérniük ebből a szempontból, különben hiába építik a gyárakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés