Félrevezető pletykák terjengnek az Iris Pro termékcsalád végéről

Valóban le akar számolni a sok márkanévvel az Intel, de nem azért, mert nem szeretnének több csúcs-IGP-t.

Már a hónap eleje óta pletykálja a média, hogy az Intel ki akar végezni egy nagyon fontos termékcsaládot, amit ma a Fudzilla is megerősített. Nevezetesen arról van szó, hogy Iris Pro sorozat nem volt a hagyományos asztali Skylake generációban (csak mobil és beágyazott verzió készült), és nem lesz a Kaby Lake sorozaton belül sem, illetve az útitervek szerint a Cannon Lake és Coffee Lake fejlesztésekből is hiányozni fog.

Hirdetés

Az valóban igaz, hogy az Intel az Iris Pro termékcsaládnak nagy figyelmet nem szentel, de ennek elsődlegesen nem technikai, hanem elnevezéssel kapcsolatos oka van. A vállalat ugyanis egy igen kis teljesítményskálát lefogó kategóriába három márkanevet használ, nevezetesen a HD, az Iris és az Iris Pro Graphics-et. A probléma ezzel az, hogy teljesen felesleges ennyire szegmentálni egy ennyire kicsi teljesítményskálát, ugyanis csak megnehezíti a vásárlók és a marketingesek dolgát, főleg azután, hogy manapság tudásbeli különbség az elnevezések ellenére nincs. Az Iris Pro tehát csak névben tűnik el, de ettől még létezni fog csúcs-IGP az új generációs modellekben is.

Az Iris márkanév megmarad, de csakis azért, hogy kiemelje az adott IGP-t az Intel megoldásai közül, vagyis a felhasználó tudni fogja, hogy ami Iris az az Intel kínálatában egy gyors megoldás. Ezt alulról egészítik ki HD Graphics opciók, amelyek teljesítményeltérését számozással lehet majd követni, pontosabban egyszerűsített számozással. Ebből leszűrhető, hogy némileg letisztul a termékskála, ami az elmúlt generációkban minden volt, csak átlátható nem.

A legtöbben média egyébként az Iris Pro nevet az úgynevezett GT4e konfigurációval köti össze, de ez nem igaz. Létezik GT3e konfigurációval is Iris Pro IGP, vagyis a konfiguráció jelzésének semmi köze a végső márkanévhez. Sőt, az sem jelent semmit, hogy a Kaby Lake generációban nincs GT4-es konfiguráció tervezve. Ennek nagyon egyszerű oka van, mivel már a Skylake lapkán belül sem skálázódott a GT4e-s konfiguráció, vagyis felesleges ész nélkül pakolni a rendszerbe a tranzisztorokat, ha az extra feldolgozók a túlkoros memóriamodell miatt már nem etethetők. Technikailag nyilván be lehet építeni 200-300 feldogozóegységet is, de akkor sem lesz képes az architektúra 50-60-nál többet etetni, hacsak a gyorsítótárak méretét drasztikusan meg nem növelik a tervezők. Elsődlegesen tehát emiatt nincs GT4-es konfiguráció a tervekben a Kaby Lake, a Cannon Lake és a Coffee Lake fejlesztéseknél, ami végeredményben logikus döntés. Előbb tehát le kell cserélni a hat éve változatlan, amúgy sem skálázhatóra tervezett memóriamodellt, és utána el lehet gondolkodni a több részegységen.

A fentiek amúgy nem jelentik azt, hogy nem lesz több csúcs-IGP-je az Intelnek. Ezt teljesen fals lenne kijelenteni, hiszen valameddig skálázódik ez a rendszer is. Sőt, kisebb trükkökkel ki lehet tolni ezt a skálázhatóságot, és ilyen formában az új GT3e-s konfigurációk is előrelépésnek számíthatnak. Főleg az új játékok alatt, ahol az aktuális Gen8 és Gen9 architektúrák egyre kevésbé érzik jól magukat, és folyamatosan, esetenként igen drasztikusan esik vissza a teljesítményük a konkurensekhez képest. Ennek az oka főleg az elavult működési modell, amit az érkező Gen10 generációban próbálnak korrigálni. Ezek a motorháztető alatti, felhasználók számára lényegében láthatatlan fejlesztések sokkal többet fognak érni, mint a feldolgozók számának, vagy éppen a turbó órajelnek a növelése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés