Egyszerűsített x86 architektúrával szemez az Intel

Az x86-S csak 64 bitet támogatna, kizárva az elavult futtatási módokat.

Az Intel publikussá tett egy előző hónapban jóváhagyott dokumentumot, amely azt szemlélteti, hogy miképpen lehetne egyszerűsíteni az x86/AMD64 architektúrát, kiemelten figyelve arra, hogy ennek csak a modern igények szerint fontos részei maradjanak meg. Ez lenne az x86-S utasításarchitektúra, ami számtalan elavult funkciótól fosztaná meg az aktuális rendszert.

A működést tekintve egy x86-S architektúrára épülő processzor csak 64 bitet támogatna, és a fő változások tekintetében eltávolításra kerülne a 16 bites címzés, a 32 bites ring 0, illetve ring 1, 2 és 3-as mód, az APIC korlátozva lenne X2APIC-re, eltűnne a 8259 támogatása, valamint még pár operációs rendszerere vonatkozó üzemmódbit.

A fentiekkel a rendszer csak 64 bites módba tudná inicializálni magát, és ez tulajdonképpen teljesen ellehetetlenítené a 16 bites alkalmazások futtatását, de a 32 bites programok működhetnének, mivel elérhető lenne egy 64 bites üzemmód egyszerűsített szegmentációs modellel. A régebbi 32 bites operációs rendszerek bootolása ugyanakkor problémákba fog ütközni, de erre virtualizáció lehet majd megoldás.

Az x86-S egyelőre terv szintjén létezik, az Intel azért tette közkincsé az alábbi dokumentumot, hogy az iparág elemezni és véleményezni tudja a lehetséges egyszerűsítést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés