Dobja a Core márkanevet a HEDT-piacon az Intel

Ezentúl csak Xeon néven hivatkoznak az asztali munkaállomásokba szánt termékekre.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy kiszivárgott az Intel 2023-as útiterve, és ezen belül végre látszik, hogy a cég visszatér a HEDT-piacra, bár nem olyan formában ahogy azt talán sokan várták.

Hirdetés

Mára új adatok érkeztek az asztali munkaállomások piacára szánt versenyzőről, amelynek alapja a W790-es vezérlőhíd lesz, és ebbe Sapphire Rapids kódnevű dizájn érkezik, csak éppen nem szerverszintű kiépítés mellett. Konkrétan arról van szó, hogy négy helyett két CPU-chiplet lesz aktív a processzor tokozásán, így a magok maximális száma 32-nél tetőzik, emellett lényeges tényező még az is, hogy a nyolc memóriacsatorna négyre csökken, de a 4,8 GHz-es DDR5-ös ECC-s memóriamodulok támogatása megmarad.

Az LGA4677-es foglalat nem változik, tehát a munkaállomásokba szánt Sapphire Rapids is ugyanazt a tokozás használja, amit a szerververzió, viszont a chipletek felezett száma miatt a fogyasztási keret 225 wattra mérséklődik, illetve maga a processzor maximum 64 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál majd.

Nagy meglepetésre tehát nem kell számítani, de fontos adalék a történethez, hogy az Intel a szóban forgó szegmensből kivezeti a Core márkanevet, így ezentúl az HEDT-piacra szánt megoldások csak Xeonként érkeznek. Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz így a szorzózár nélküli kiadásokkal, hiszen korábban a Core X sorozat ezeket tartalmazta. Nos, ezek nem szűnnek meg, csak átalakulnak, lesznek ugyanis Xeon X modellek, ahol az X jelzi továbbra is a szorzózár hiányát, és ezek a megoldások tuningolhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés