Nem sokáig marad velünk az Intel aktuális dedikált GPU-ja

A DG1 felépítése számos területen kiegyensúlyozatlan, így a DG2-nek nem csak mellé, hanem helyette is lesz egy variánsa.

Az Intel az előző év végén mutatta be a DG1 kódnevű, végül Iris Xe Max néven megjelent dedikált GPU-ját, amelynek felépítéséről írtunk is egy cikket. A termék azonban nem sokáig marad velünk. Bizonyos notebookokban ugyan feltűnik, viszont az igazi fókuszt a DG2 kódnevű fejlesztés képviseli, ráadásul annyira, hogy le is váltja majd az elődöt.

Korábban a DG2-ről azt pletykálták, hogy egy nagyobb teljesítményű modell lesz, és ez igaz is, de kap egy kisebb variánst, ami a lapka kiterjedését tekintve nagyon közel van a DG1-hez.

Információink szerint az Intel jelentősen módosít az aktuális dizájn egyes elemein. Többek között a multiprocesszorok ki lesznek egészítve egy sugárkövetés gyorsítását elősegítő részegységgel, illetve minden olyan képességet megkapnak, ami a DirectX 12 Ultimate API támogatásához szükséges. Némi áttervezésen esnek át a ROP blokkok is. A változás egy része a VRS, azaz a Variable Rate Shading TIER_2 szintjének támogatását szolgálja, de ezzel egyetemben a blending egységek hatékonysága is nő.

A nagyobbik DG2 variáns 512 darab feldolgozómotort használ majd, a memóriabusz 256 bites lesz, a memóriák pedig GDDR6 szabványúak lehetnek. A rendszer része marad az L3 gyorsítótár is, amely komoly tárkapacitást kínál majd. A konkrét értékről még nem tudni, de a DG1 16 MB-os L3 gyorsítótárat használt, ami egy belépőszintet célzó fejlesztésnél elég nagynak számít. A kisebbik DG2 verzió 128 darab feldolgozómotorral rendelkezik, és a teljesítmény tekintetében a nagyobbik testvér negyedére lehet majd képes, de ez így is elég lesz a DG1 lehagyására.

Fontos tényező, hogy az Intel új dedikált GPU-i már nem házon belül, hanem egy bérgyártónál fognak készülni. Azt még nem tudni, hogy a Samsungnál vagy a TSMC-nél, viszont a tranzisztorsűrűség tekintetében komoly előrelépésre van lehetőség a vállalat saját 10 nm-es node-jához viszonyítva, így a DG1-nél jóval potensebb termékekre van kilátás.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy lesz-e a DG2 variánsokból asztali verzió. Úgy tudjuk, hogy az Intel ezúttal is a mobil piacra fókuszál, tehát elsődlegesen a notebookokat célozzák, de nem kizárt, hogy a nagyobbik DG2 modell meggyőz egy-két gyártót, hogy megéri dobozos VGA-t is építeni rá. A Santa Clara-i óriáscég azonban nem tekint kritikus fontosságúként az asztali VGA-piacra, így kellő partneri háttér nélkül nem fogják erőltetni az ide való betörést. Az előre összeszerelt asztali gépekbe viszont biztosan lesz majd VGA, de az OEM-piacra mindig is figyelt a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés