Hivatalosan is elérhetővé vált az OEM-eknek az Intel dedikált GPU-ja

Az Iris Xe MAX asztali verziója némileg lassabb a mobil varináshoz viszonyítva, de a különbség nem lehet jelentős.

Alig negyed éve mutatta be az Intel a belépőszintre szánt dedikált GPU-ját, amelyet az alábbi cikkben ki is veséztünk. Ez azonban a mobil piacra szánt verzió volt, most pedig hivatalosan is megérkezett az asztali variáns. Sajnos ezt csak az OEM-ek érhetik el, és a gyártóktól megtudtuk, hogy az Intelen keresztül rendelhetők. Egészen konkrétan az új generációs asztali processzorok mellé lehet egy-egy DG1-es VGA-t igényelni a készülő asztali konfigurációkhoz.

Az Intel két céget kért fel a gyártásra, és ennek köszönhetően lesz passzív vagy aktív hűtésű verzió. Előbbit az ASUS, míg az utóbbit a Colorful kínálja, de mindkét esetben egy HDMI, egy DisplayPort és egy dual-link DVI-D kimenettel lehet számolni.

Az ASUS és a Colorful DG1-es OEM-eknek szánt VGA-jaAz ASUS és a Colorful DG1-es OEM-eknek szánt VGA-ja Az ASUS és a Colorful DG1-es OEM-eknek szánt VGA-ja [+]

A mobil verzióhoz viszonyítva az asztali, OEM-eknek szánt modell annyiban különbözik, hogy 25 helyett 30 wattos TDP fogyasztási osztályba van sorolva, de furcsa mód ettől nem lesz gyorsabb, mivel a lapkába épített, 96 darab, 256 bites vektormotort tartalmazó feldolgozóegységből csak 80 áll majd rendelkezésre, noha a maximális órajel marad 1650 MHz. Ezzel egyetemben 48-ról 40-re csökken a textúrázócsatornák száma, viszont a ROP blokkok tekintetében változatlan a rendszer, és adott a 128 bites memóriabusz is, amire 4 GB-os LPDDR4X szabványú memória kerül.

Az Intel a PCI Express 4.0 x8 interfészt használó VGA-jából elsődlegesen az ASUS modelljét szállítja majd a partnereinek, Kínát és Ázsia nagy részét viszont a nagyobbrészt a Colorful szolgálja majd ki. Mivel OEM-piacra szánt fejlesztésről van szó, hivatalos listaárat a Santa Clara-i óriáscég nem adott meg.

Dobozos, kvázi kiskereskedelmi verzió hivatalosan nincs bejelentve, viszont az OEM-piacra szánt termékeknél nem lehet kizárni, hogy egy-két boltban időnként felbukkan pár zacskós kivitel. Ezt persze jellemzően próbálják megakadályozni az érintettek, de nem lehet teljes mértékben kivédeni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés