Impozáns az IBM kvantumszámítógépekre vonatkozó útiterve

Egyelőre a Q System One modellek érhetők el, de több fejlesztés is készül a háttérben.

Hirdetés

Az IBM az előző év elején mutatta be a Q System One nevű rendszert. Az első verzió Falcon kódnéven futott, 27 qubitet kínálva, míg az idei második változat már a Hummingbird kódnevet viseli, és 65 qubitet biztosít.


[+]

A vállalat most nyilvánosságra hozott egy útitervet, amely a jövővel kapcsolatos fejlesztéseket taglalja, többek között 2021-ben az Eagle érkezik, majd ezt követi 2022-ben az Osprey. Az előbbi dizájn elsődlegesen a tokozásra fókuszál, ugyanis a gyártó TSV-ket és többszintű huzalozást vezet be a vezérlőjelek módosítása érdekében, miközben a qubitek védett rétegen maradnak elszeparálva egymástól. A változásokkal egy új topológia is befut, amely a hibavédelem szempontjából kínál jelentős előrelépést, és ebből ered a teljesítmény skálázása, amivel 127 qubit nyerhető. Erre az Osprey még ráígér a kriogén infrastruktúrájával, ezzel 433 qubitet kínálva.

A későbbi rendszerek esetében némileg ködösebbek a részletek, de 2023-ban új generációs dizájn jön Condor kódnéven, aminek az integráció lesz az elsődleges előnye, és 1121 qubit elérése a terv. Erre a fejlesztésre építve jönnek majd a további megoldások, ideértve a széles skálázhatóságot, ami utat nyitna egymillió qubithez és tovább is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés