Az Imagination IGP-vel dekódolja a VP9-es videókat

Az Imagination a jelenleg is zajló MWC rendezvényen bemutatta a Google által fejlesztett VP9-es formátum dekódolását a gyakorlatban. Ehhez a YouTube videoportál egy publikusan még nem elérhető tesztoldala szolgált, ami a videókat már VP9-es formátumban tárolja, ami az aktuális opcióknál jobb tömörítést tesz lehetővé.

A vállalat szerint a Google kiváló munkát végzett a VP9-cel, mivel kiemelten hatékonyan GPGPU-s dekóder készíthető rá. Az MWC-n ezt több cég is megerősítette, éppen ezért a következő generációs videoformátumok esetében mobil szinten lényegében senki sem gondolkodik hagyományos CPU-s dekóderen, mivel egyrészt túl lassú lenne, másrészt jóval többet fogyasztana, mint a lehetséges GPGPU-s opciók. A hírek szerint ez az erősebb gépek esetében is igaz lesz, mivel a PC-n sem mindegy, hogy a HEVC vagy a VP9 formátumú videók dekódolása hogyan történik. Egyszerűen a grafikus vezérlő erre a feladatra nem csak gyorsabb, hanem kevesebb energiával is beéri.

Az Imagination egyébként a MulticoreWare partnereként készítette el a szükséges OpenCL-es dekódert, ami mindegyik PowerVR G6000 sorozatú grafikus vezérlővel működik. A szoftvert a licencelők megkapják amint kész lesz, illetve az MWC-n kiderült, hogy a Google szíve is kezd meglágyulni az OpenCL iránt. Legalábbis, ami a gyártók által kidolgozott alapvető szolgáltatásokat érinti, mivel ezek alapvetően szükségesek a jobb felhasználói élmény biztosításához.

A bemutató során Full HD-s VP9-es videó volt az alany, amit egy MediaTek MT8135-ös SoC játszott le PowerVR G6200-as IGP-vel. Az Imagination szerint a későbbi optimalizálásokkal a 4K-s felbontás is megoldható, de ehhez több erőforrás szükséges, így a gyengébb IGP-kben talán nem lesz elég erő hozzá. Ezt azonban még aktívan tesztelik, így pontos adattal még nem tudnak szolgálni. A másodpercenként 30 képkockából álló Full HD-s videók dekódolása azonban gyerekjáték mindegyik PowerVR G6000-es opciónak.

A vállalat nem tartja kizártnak, hogy később több cég elgondolkodik a fixfunkciós hardverek bevetésén a VP9-re vonatkozóan, így erre vonatkozóan is készülnek a megfelelő fejlesztéssel. Bár ez még nagyon kezdetleges állapotban van, de a cég számításai szerint pár tized wattot lehet vele spórolni az IGP-n futó szoftveres dekóderhez viszonyítva. A GPGPU-s fejlesztéseket azonban folytatják a jövőben is, így a partnerek tetszőlegesen választhatnak az igényeiknek megfelelő opciók közül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés