Nagyon fejlődik az ARM GPGPU-s jövőképe

Hirdetés

Az ARM esetében ismert, hogy nagyon hisznek a GPGPU-ban, és rengeteg fejlesztést támogatnak a szoftveres oldalon az új generációs ultramobil IGP-k compute hatékonyságának kihasználása érdekében, hiszen a vállalat Mali-T600 és -T700 sorozata ilyen irányba fejlődött. Az idei MWC-n a tervekről nem csak beszéltek, hanem megmutatták ezeket működés közben is, ráadásul nem csak zárt ajtók mögött, ahogy azt korábban tették.

A rendezvényen több cég is előállt az érkező HEVC és VP9 formátum hardveres gyorsításának koncepciójával, amelyen az IGP dolgozik. Az ARM a HEVC-vel és a VP9-cel kapcsolatban már korábban beszélt erről, így senkit sem érhetett meglepetésként, hogy az Ittiam OpenCL-es dekóderével aktívan állta a sarat a Samsung Galaxy NotePRO 12.2-es tabletben található ARM Mali-T628-as IGP. Az Ittiam egyébként elsődlegesem az ARM-ot támogatja, de később a többi gyártó OpenCL implementációjára is elkészítik az ominózus dekódert.

Az előbb említett hardveren az Alva Systems is megmutatta OpenCL-es újításait, melyek a videók utófeldolgozását célozzák meg. A „super-resolution” a Full HD-s tartalom felskálázását oldja meg, míg a „stabilization” a nem kívánt kameramozgás minimalizálásáért felel. Utóbbi persze jellegéből adódóan a szándékos kameramozgással is ugyanígy tesz, így ezt csak célzottan érdemes alkalmazni.


[+]

Az ARM még számos érdekességet bemutatott, de alapvető üzenet is volt, miszerint van élet a mobilon túl is. Legalábbis a vállalat számol más piaci területekkel is, ahova a GPGPU segítségével be szeretnének törni. Ennek megfelelően előkerült a mozgásérzékelés, ami az okostévék és az autók esetében is használható lehet. Ezzel kapcsolatban az érintettek már korábban bemutatták a koncepciót, de az MWC-n az új fejlesztéseket is meg lehetett nézni. Többek között az IGP erejével sikerült elérni, hogy a mozgásfelismerés rossz fényviszonyok mellett is hatékony legyen, és a rendszer így is képes felismerni a kezet és az ujjakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Előzmények

Hirdetés