Imagination: ahova kell processzor oda lesz MIPS

Hirdetés

Az Imagination két hónappal korábban mutatta be az elmúlt évben felvásárolt MIPS hozadékának számító Warrior kódnevű fejlesztést. A Series5 jelzésű rendszerre három processzormag épül majd, melyek közül a két gyengébb opció a beágyazott rendszereket célozza meg, de a leggyorsabb megoldás kapcsán a cég igen extrém terveket is felvetett.


[+]

Hossein Yassaie, a vállalat elnök-vezérigazgatója a Computerworld számára adott interjúban elmondta, hogy a MIPS felvásárlásával lényegében minden olyan piacot számításba vesznek, ahol processzor releváns tényező. A legérdekesebb része a terveknek a szerverpiac megtámadása, amivel kapcsolatban a cég realista, így tudják, hogy pár évbe beletelhet a megfelelő háttér kiépítése, de mivel egyre nagyobb szerepet kap az energiahatékonyság, így bizonyos piacokon ez minden más szempontot felülír, és a MIPS igazából itt tud maradandót alkotni. Szintén megjegyzendő, hogy az Imagination grafikus vezérlőket is tervez, így a későbbiekben rendszerszintű integrációra is lehet számítani, ami a szervereknél szinten lényeges szempont lesz, hiszen már ma is számos kísérlet folyik az egyes munkafolyamatok GPU-val való gyorsításának megvalósítására, de megfelelően mély integráció hiányában ez se nem gyors, se nem takarékos. A jövőben azonban itt is változás állhat be, amit az MIPS magok és az új PowerVR fejlesztések párosításával ki lehet használni.

Az Imagination jó üzletet kötött a MIPS fennmaradt részének felvásárlásával, és egyre inkább körvonalazódik a vállalat terveiben a integráció iránya, így a jelenleginél több piacot tudnak megtámadni. A szerverek esetében sincs minden lefutva. Ha az energiahatékonyság szempontjából maradandót alkot a rendszer, akkor jó esély van a sikerre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés