Bemutatkozott az Imagination MIPS processzora

Az Imagination az elmúlt év végén jelentette be, hogy sikerült megszerezniük a MIPS megmaradt szabadalmait. A PowerVR sorozatú grafikus vezérlőiről ismert cég nagyon gyorsan beolvasztotta a felvásárolt részleget, így többen már az új generáció alapjait teszik le. A közeljövőben azonban érkezik egy Warrior kódnevű processzormag, melynek a fejlesztéséért alapvetően a MIPS felelt, így az Imagination tulajdonképpen csak befejezi a projektet.

A MIPS32 és MIPS64 processzor IP-k (szellemi tulajdon) az Aptiv generációt váltják, és az Imagination a Series5 jelzővel is ellátta a fejlesztéseket, hogy a későbbiekben könnyebb legyen követni a további generációváltásokat. A vállalat a MIPS termékstratégiáját viszi tovább, így három részre osztják a piacot. Ennek megfelelően a Warrior kódnevű fejlesztés beágyazott rendszerekbe készül, illetve elérhető lesz energiahatékony és nagy teljesítményű verzió is. Az első két opció sorrendtől függő, azaz in order utasítás-végrehajtást használ, viszont a leggyorsabb megoldás már out of order logikát alkalmaz, vagyis megoldott az utasítások sorrendtől független végrehajtása. Emellett az energiahatékony és a nagy teljesítményű megoldások szuperskalár dizájnnal dolgoznak.

A Warrior kódnevű fejlesztésekhez elérhető lesz az MSA (MIPS SIMD Architecture), mely vektoroperációkkal egészíti ki a MIPS architektúrát, és ezzel felgyorsíthatja a számításigényes feladatok feldolgozását. Ennek hála a DSP-k akár el is hagyhatók az egyes rendszerchipekből, hiszen az MSA képes ellátni az előbbi egységek feladatát. Persze a DSP-kre még így is igény lehet, de ez nagyon függ a lapka által megcélzott terület igényeitől.

Az Aptiv generációhoz képest komoly újítás, hogy megjelenik a hardveresen asszisztált virtualizáció, ami a VZ jelölésre hallgat. Emellett további extra, hogy javul a biztonság is, mely a kártékony kódokat próbálja kivédeni, így a felhasználó biztonsággal adhatja meg az adott eszközön a különböző titkos adatokat, mivel azokat a kártékony alkalmazások nem látják, így nem is tudják ellopni.

A Warrior magok után már érdeklődhetnek a partnerek, de a konkrét licencelésről az Imagination még nem nyilatkozott. A változások jónak tűnnek, így a MIPS úgy néz ki, hogy jó vétel volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés