IFA 2016: egymásnak eresztettünk két Dolby Atmos hangprojektort

A Samsung és a Philips termékeit egymás után próbáltuk ki, hogy eldöntsük melyik a jobb.

Hirdetés

Az objektumalapú hangszabványok kezelésére képes házimozi rendszerek után tavaly felbukkantak első olyan hangprojektorok is, amelyek támogatják ezt a formátumot. Ezeknél függőlegesen beépített hangszórókat is alkalmaznak, amelyek a plafon felé irányítják a hangokat, és azok onnan visszaverődve teremtik meg a térhatású megszólalást. Legalábbis papíron. Az eddigi tapasztalataink a soundbarokkal nem voltak túlságosan kedvezőek, de mivel az IFA-n a Samsung és a Philips is bemutatott egy-egy ilyen új terméket gondoltuk, hogy azért ezeket is érdemes kipróbálni. Alapvetően az érdekelt, hogy sikerült-e javítani a hangzáson, hallatszódnak-e tényleg a magasból érkező hangok, illetve természetesen, hogy melyik jobb.

Samsung HW-K950
Samsung HW-K950 [+]

A két vállalat eltérő koncepcióban gondolkodik. A Samsung az 5.1.4 csatornás HW-K950-nel egy több komponensből álló, mélysugárzót, valamint vezeték nélkül csatlakozó hátsó hangfalakat is magában foglaló rendszert kínál. A Philips ezzel szemben a minél egyszerűbb használatra helyezte a hangsúlyt az 5.1.2 csatornás Philips Fidelio B8-cal, aminél a szatellit hangfalak hiányoznak, csak egy mélynyomót lehet hozzá csatlakoztatni. Viszont cserébe 500 euróval olcsóbb, mint az 1500 euróba kerülő rivális.

Philips Fidelio B8
Philips Fidelio B8 [+]

Nos, nem túl meglepő módon a Samsung sokkal jobban teljesített. Ez a modell már képes megteremteni a térhatást, és bár nem szuperál olyan jól, mint egy "valódi", tehát plafonra szerelt hangfalakat használó szett, de abszolút meggyőző volt a végeredmény. A hangok tényleg mindenfelől érkeznek, fentről, hátulról, oldalról igazodva értelemszerűen a képi tartalomhoz. A minőség is teljesen renden volt legalábbis a körülményekhez képest, hiszen azért egy hangrendszernek egy ilyen kiállítás, külön "szoba" ide vagy oda, nem hazai pálya. A Philipsnél ellentétben a surround hatás teljesen hiányzott, gyakorlatilag azt lehetett érzékelni, hogy szemből ömlenek a hangok, és a hangerővel próbálják ellensúlyozni a hiányosságokat. Ebben a formában az objektumalapú hangformátum támogatást nem feltétlenül érdemes erőltetni – egy autó sem lesz képes repülni attól, hogy teszünk rá szárnyat és vezérsíkot.

Samsung HW-K950 Samsung HW-K950
Samsung HW-K950 [+]

Tehát bebizonyosodott, hogy lehet működőképes, Dolby Atmos hangprojektorra épülő szettel előállni, de a dolog csak akkor működik, ha a szatellit hangsugárzókat sem hagyják ki a rendszerből, itt egyszerűen nincs sok értelme a spórolásnak.

Előzmények

Hirdetés