Idén már nem csökkent árakat az Intel?

Az elmúlt héten az AMD az új Athlon II modellekkel felkavarta a processzorpiac alsóházát, amit aztán egy gyors árcsökkentés is tetézett, hogy a középkategóriás Intel processzorok se érezzék magukat biztonságban. Erre a hétre természetesen mindenki az Intel válaszát várta, ám a kiszivárgott információk szerint a Santa-Clara-i vállalatnak esze ágában sincs a listaárakon módosítani. Az OEM gyártók elmondása alapján a jelenlegi árlista egészen január közepéig érvényben marad, ami azt jelenti, hogy idén már nem lehet változásra számítani.

Hirdetés

Az Intel ezzel a lépéssel valószínűleg az újgenerációs processzorok terjedését akarja fokozni, hiszen a jelenlegi árakon a Core 2 Quad termékek rosszabb vételnek számítanak a Lynnfield magos Core i5-700 és i7-800 szériás központi egységeknél. Érdekes a Core 2 Duo E8600 helyzete is. A kétmagos processzor 266 dolláros listaáron van hirdetve, ami annak fényében, hogy a mai programok már többnyire kamatoztatják a harmadik, illetve a negyedik magot igencsak magas ár.

Természetesen a Core 2-es generáció már nem él sokáig. A korábbi bejelentések alapján még idén megszűnik egy csomó modell forgalmazása, míg az olcsóbb processzorok legkésőbb jövő tavaszig fogják tartani az újgenerációs Westmere termékcsaláddal megerősített frontot.

A stratégia érdekesnek tűnik, de vélhetőleg maga a Core márkanév van olyan erős, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A jövőbeli bevételnek természetesen meg lesz a helye, hiszen a Federal Trade Commission hamarosan vádat emel az Intel ellen, amiért visszaélt piaci erőfölénnyel, s ezzel megszegte a trösztellenes törvényeket. Az Egyesült Államokra korlátozódó vizsgálatban a processzorok és a lapkakészletek szegmensében elemzik majd a Santa-Clara-i óriáscég magatartását. Az Európai Bizottság hasonló vádakkal korábban már elmarasztalta az Intelt, így nem lenne meglepetés ha a tengerentúlon is újabb rekordbírság születne a vizsgálat végeztével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés