Holografikus tárolók már 2006-ban

Az előzetes terveknek megfelelő ütemben készülnek a gyártók a holografikus elven működő tárolóegységek, illetve a hozzájuk való médiumok piaci bevezetésére, vagyis az első termékek szállítása még ez év vége előtt megkezdődik – közölte a Hitachi Maxell vezetőinek nyilatkozatára hivatkozva az ExtremeTech. A tudományos kutatólaborból évekkel ezelőtt vállalkozássá fejlődött InPhase-hez kötődő technológia kezdetben 300 GB kapacitású, egyszer írható, többször olvasható (write once, read many – WORM) médiumok és professzionális használatra szánt tárolóegységek formájában válik elérhetővé. A cartridge-ek ára 120–180 dollár között, a meghajtóké 15 ezer dollár körül alakul.

A Tapestry néven megjelenő meghajtók 20 MB/s tartós adatátviteli sebességet biztosítanak, lesz belőlük asztali és rackbe szerelhető változat, valamint a médiumok cseréjéről is gondoskodó, autoloaderes kiépítés is. Az első, HDS-300R jelzésű cartridge egy 130 mm átmérőjű, 3,5 mm vastag korongot tartalmaz, melynek közepén egy 1,5 mm-es réteg hordozza az adatokat három dimenzióban kódolva. A médium élettartama legalább 50 év.

A fejlesztés természetesen nem áll meg, így a WORM lemezekkel 2008-ra el kívánják érni a 800 GB kapacitást, illetve a 80 MB/s-os átviteli sebességet, miközben piacra bocsátanák a többszöri írásra alkalmas termékeket is; utóbbiak a WORM fejlődési pályájához hasonlóan először 300 GB tárhelyet és 20 MB/s átviteli sebességet nyújtanának. 2010-re az InPhase és szövetségesei a WORM médiumoknál az 1,6 TB, illetve 120 MB/s értékeket, a többször írható tárolóknál a 800 GB kapacitást és 80 MB/s tempót szeretnék elérni.

A holografikus tárolók mezőnyében konkurens is jelentkezik, hiszen az Optware csoport korábban ugyancsak 2006 végére prognosztizálta első termékeinek premierjét, bár ezek piacra kerülése megfigyelők szerint 2007 előtt nem várható. Az Optware, illetve a HVD Alliance tervei között szerepel a 200 GB kapacitású Holographic Versatile Disc (HVD) Cartridge, a 100 GB-os, csak olvasható HVD, illetve a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC) médium. Nemcsak erre a csoportra, hanem az InPhase-re is jellemző, hogy lemezek mellett többféle méretű holografikus kártyák fejlesztésén is dolgoznak, melyek kisebb tárkapacitással (és árral) a szélesebb körű fogyasztói piac igényeit elégíthetik ki a jövőben. Kezdetben ugyanakkor a meghajtók magas ára miatt csupán vállalatok, professzionális felhasználók számára lesz érdekes a technológia.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés