SVOD kicsi sokra megy

Rekord mennyiségű, csaknem 1 terabájtnyi adat rögzítését teszi lehetővé a Hitachi Maxell legújabb, optikai elven működő tárolórendszere, a SVOD (Stacked Volumetric Optical Disc). A hatalmas tárkapacitást ezúttal nem egy merőben új rögzítési technológia kifejlesztésével sikerült elérniük a fejlesztőknek, a SVOD ugyanis alapvetően ugyanolyan vörös lézeres olvasó/író fejet használ, mint a jelenleg piacon lévő, CD-k és DVD-k kezelésére alkalmas egységek. A SVOD egyik titka, hogy a CD- és DVD-váltókhoz hasonló elven a berendezés több lemezt is képes felhasználói beavatkozás nélkül kezelni, ezzel gyakorlatilag összeadva azok kapacitását.

Az optikai lemezek 1,2 milliméteres előírt vastagságából adódóan a lemezváltó mechanikák bizonyos mennyiségű lemezkorong felett kifejezetten nagy helyigényűek lehetnek, ráadásul kapacitásuk relatíve alacsony, ezért viszonylag ritkán alkalmazzák őket nagyobb mennyiségű adat tárolására. Ezeket a hiányosságokat korrigálná a SVOD, mely száz darab, a hagyományos optikai lemezekhez hasonló, 12 centiméteres átmérőjű korongból áll, ám ezek mindkét oldalára rögzíthető adat, lemezenként maximum 9,4 gigabájtig.


Csaknem tízszer vékonyabb a DVD-nél - Forrás: Tech-On!

A SVOD igazi újítása ugyanakkor nem a megnövelt kapacitásban rejlik: a lemezek egyenként a papírnál is vékonyabbak; vastagságuk alig lépi túl a 0,09 millimétert, összeragasztva is mindössze 0,184 milliméteresek. A 100 lemezt tartalmazó SVOD kazetta így mindössze 6,5 cm vastag, 13,3 cm széles és 16,1 cm mély, mégis közel 1 terabájtnyi (940 gigabájt) adatot képes tárolni. A szupervékony lemezek a gyártó szerint nem hagyományos öntéssel készülnek, hanem az úgynevezett nanoimprint technológiával, melynek lényege, hogy egy a Blu-ray korongok védőrétegéhez hasonló polikarbonát fóliába hőhatással rajzolják meg a vezetősávot. Bár a nanoimprint formázás a tesztek kezdetekor meglehetősen hosszadalmas időt; közel 6 percet vett igénybe, ezt a gyártónak mára sikerült leszorítania 8 másodpercre, ugyanakkor a Hitachi Maxell szakemberei szerint a végleges technológia még ennél is gyorsabbá válhat.


A SVOD tárolórendszer egy prototípusa - Forrás: Tech-On!

Az új technológia legkorábban a jövő év elején debütálhat, ám a gyártó egyelőre csak nagyvállalatok számára kívánja értékesíteni a SVOD rendszereket, jóllehet a fejlesztést vezető mérnök szerint nincs kizárva, hogy a kommersz piacra is készül majd ilyen elven működő optikai adattároló. A fejlesztő szerint a technológia idővel lehetővé fogja tenni, hogy kék lézeres író/olvasó fejeket alkalmazzanak a SVOD adattárolók, ez esetben a jelenleg elért 1 terabájtos maximális kapacitás akár 3-5 terabájtra nőhet egy százlemezes lemeztár esetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés