Hirdetés

Hibásan működhet több HDMI 2.1-es házimozi erősítő

Az érintett gyártók még vizsgálják a helyzetet, de egy részük elismerte, hogy problémák léphetnek fel bizonyos beállításokkal és konfigurációkkal.

A HDMI 2.1-et már jó ideje véglegesítette a HDMI Forum, így egyre több eszközön tűnik fel az új interfész képességeit kamatoztató aljzat. Mostanra már a házimozi erősítőkre is megérkezett a port, konkrétan a Denon, a Marantz és a Yamaha egyes termékeire. A kérdés az, hogy mennyire jól működnek ezek a rendszerek, ami fontos szempont, hiszen HDMI 2.1-es tévéből egyre több van, és az új generációs konzolokon, illetve a frissebb PC-s VGA-kon is megjelent a szabvány.

A Heise.de friss, c’t kutatására alapozó beszámolója szerint nem problémamentesek a szóban forgó házimozi erősítők, ugyanis minden esetben előjött egy olyan hiba, amely fekete képernyőt eredményezett, ha a tartalomátvitel 4K-s felbontásra és 120 Hz-es frissítésre volt állítva. Mindegy, hogy egy Xbox Series X vagy egy GeForce RTX 3080-as VGA biztosította a forrást, a gondok a szóban forgó beállításokkal állandóan megjelentek. Az egyéb hardverekről még nincs pontos adat, ezeket előbb tesztelni kell, de a mostani tapasztalatok nem biztatók.

A probléma létezését a Denon és a Marantz már elismerte. Az említett két vállalat annyi árult el, hogy bizonyos forráseszközöknél a 4K-s 120 Hz-es tartalomtovábbítás nem lehetséges problémamentesen, ugyanis megvan az esélye annak, hogy az adott tévén nem jelenik meg kép, illetve akár a hang sem megy át az erősítőn. 60 Hz-en azonban a gond megszűnik, ilyenkor megfelelő a tartalomátvitel. A Yamaha annyit közölt, hogy letesztelik az erősítőiket az új konzolokkal, illetve kiadnak egy kompatibilitási tanácsadót a meglévő és új ügyfeleiknek.

Valószínű, hogy a probléma a HDMI 2.1-et biztosító vezérlőlapkában van, amit a Panasonic, Nuvoton által birtokolt üzletága szállít mindegyik érintett házimozi erősítőbe. Ennek lehet valami gondja az új, FRL (Fixed Rate Link) jelölésű jelátviteli rendszerrel, ami nem túl szerencsés, mert ez teszi lehetővé a HDMI 2.1 nagy adatátviteli teljesítményét, és ettől tud az új interfész nagyobb felbontásokat és frissítési frekvenciákat kezelni. Valószínűleg a 8K-s adatátvitel is problémás lenne, csak nem tudták még kipróbálni, elvégre megfelelő tévé is kell ehhez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz, a c’t kutatása szerint a hiba nem javítható szoftveresen, tehát egyelőre HDMI 2.1 mellett le kell mondani az érintett erősítők használatáról, ha a 4K és a 120 Hz elvárás. Amennyiben valóban csak hardveresen oldható meg a gond, akkor meg kell várni a vezérlőlapka frissítését, ami több hónapot is igénybe vehet, tehát nagyjából egy év múlva lehet majd megfelelő, HDMI 2.1-es erősítőkhöz jutni. Mindez a fejlesztés alatt álló termékekre is rányomhatja a bélyeget, hiszen ezeket a már meglévő, de nem minden szituációban működő vezérlőlapkával nem lenne túl szerencsés kiadni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés