Hirdetés

Nehéz lesz implementálni nyílt forráskódú meghajtókba a HDMI új képességeit

A HDMI Forum csak az implementációt kínáló partnereknek biztosítja a HDMI specifikációját, ami a Linux szempontjából rendkívül káros.

Nem alakul túl jól a Linuxon a HDMI jövője, ugyanis a nyílt forráskódú meghajtók tekintetében elképesztően nehéz lesz implementálni az egyes, HDMI 2.1 által bevezetett képességeket. Itt elsődlegesen a variálható frissítési frekvencia van szem előtt, amire a HDMI Forum végre tervezett egy szabványos alternatívát, de megemlíthető még az ALLM, vagyis az Auto Low Latency Mode is, ami a konfigurációra vonatkozó alacsony késleltetés automatikus beállítását biztosítja.

A fentiek jól hangzanak, de a HDMI Forum a HDMI specifikációkat egy ideje már csak az implementációt kínáló partnereknek biztosítja, vagyis a nyílt forráskódú meghajtókat fejlesztő szervezetek nem juthatnak hozzá. Ennek a limitációnak sok értelme nincs, hiszen csak a piaci felhasználást korlátozza, és ez nagy gondot jelent például az X.Org Foundation számára, mivel legálisan nem képesek a HDMI 2.1 újításait beépíteni a kernel meghajtójukba. Erről egyébként már októberben is volt szó a szervezet megbeszélésén, nemrég pedig egy petícióval fordultak a HDMI Forumhoz, hogy elérhessék a HDMI specifikációit.

A gondot a gyártók át tudnák hidalni, hiszen a kompatibilis hardvereik miatt rendelkezniük kell a specifikációkkal, de ezeket kizárólag zárt meghajtóimplementációkba építhetnék be, ami Linuxon nem valószínű, hogy nagy örömöt jelentene a felhasználóknak. A nyílt forráskódú meghajtók esetében a specifikációk biztosítása nélkül ezt a problémát nehéz lesz megoldani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés