Hama blog: Rapoo KX billentyűzet

Ma már elég sokféle mechanikus billentyűzet közül válogathat az, aki úgy dönt, hogy rászánja a sok-sok ezrest, és befektet egy ilyen tartós megoldásba, ám az egyes modellek a mechanikus kapcsolók azonos beszállítója, a Cherry miatt nagyon hasonlítanak egymásra. Van néhány alaptípus, egyik-másik verzió kap extra gombokat vagy éppen egyeseket lehagynak róluk, időnként hang- és USB csatlakozók is kerülnek rájuk, de a végeredmény rendszerint egy elég termetes, vezetékes megoldás szokott lenni.

A Hama gondozásában lévő Rapoo márka azonban egy merőben új mechanikus billentyűzettel állt elő: egyszerűen csak KX nevezetű modellje nem is hasonlít semelyik más mechanikus klaviatúrára. Először is jóval kisebb, amit oldalt a numerikus és kurzormozgató rész, felül pedig a funkcióbillentyűk sorának elhagyásával értek el. 330 x 155 mm-es alapterületével pont akkora, mint egy klasszikus billentyűzet középső része, és súlya is viszonylag alacsony 635 grammjával.

Igazi különlegessége, hogy a gombok alatt nem szokásos Cherry MX, hanem Kailh PG1511-es kapcsolók rejtőznek. Fizikai méretét, működését és mozgási paramétereit tekintve a két megoldás szinte azonos, de a Kailh esetében néhány helyen egyszerűsítettek, így feltehetőleg alacsonyabb az ára. A Rapoo KX másik nagy érdekessége, hogy vezeték nélküli – ilyet talán még nem is láttunk mechanikus kivitelű klaviatúránál. 5 GHz-en, rádiós átvitellel kommunikál parányi, USB-s adóvevőn keresztül, ilyenkor beépített akkumulátoráról működik, de aki úgy érzi magát jól, csatlakoztatott vezetékkel is használhatja.

A szokásos Cherry megoldásoktól jelentősen eltérnek a Rapoo KX billentyűkupakjai: szögletesebbek, felületük pedig egyenes. Kiszedésükhöz előbb néhány csavar oldásával el kell távolítani a felső, vékony fémburkolatot. A kupakok alatt sárga Kailh kapcsolókat találunk kétfokozatú világítással és 50 grammos nyomáserővel, amihez lineáris mozgás társul, tehát a vörös Cherry MX kapcsolókhoz hasonlítható. Míg a fő gombsorok mechanikusak, addig a felső funkcióbillentyű-sor érintésérzékeny, ami szintén ritka megoldás, különösen vibramotorral párosítva.

Ahogy illik, a billentyűzet magasságállításáról sem feledkeztek meg, aljából kis lábak hajthatóak ki, melyek végére csúszásgátló gumit is tettek, tehát mindenre gondoltak. Látva a sok egyedi és érdekes funkciót, az ember valami mellbevágó árra számít a Rapoo KX esetében – ehhez képest a 21 900 forintos ár nem is annyira vészes, ráadásul az interneten szétnézve pár ezressel olcsóbban is megtalálhatjuk. Kár, hogy idehaza egyelőre csak a fehér gombos modell kapható (ezüst kerettel, fehér alsó résszel), a praktikus fekete és a látványos, sárga, kék vagy vörös gombos változatot még nem láttuk. Jó hír viszont, hogy magyar billentyűzetkiosztással kapható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Rapoo

Azóta történt

Előzmények