Hirdetés

Gyorsjavított Catalyst a „szürkehalálra”

Nemrég írtuk meg, hogy bizonyos konfigurációk esetében szürkehalál jelentkezik a Radeon HD 5700 és 5800 kártyák tulajdonosainál. Az AMD már akkor jelezte, hogy tesztelés alatt van egy javítás, ami most Hotfix driver formájában meg is jelent. Az alábbi weboldalról letölthető meghajtó csak a referenciamodellre épülő Radeon HD 5800-as kártyák esetében hatásos. A gyártók a saját tervezésű megoldásokra várhatóan egyéni javítást adnak ki egy BIOS formájában.

Hirdetés

A probléma okát máig nem árulta el az AMD, de egyre több helyen találgatnak a HD 5000 sorozatot támogató driverek rendkívül agresszív PowerPlay beállításai kapcsán. A pletykák szerint a gyorsjavított meghajtó átállítja az órajelekre és a feszültségre vonatkozó vezérlési sémát, ami könnyen kivitelezhető a Radeon HD 5800 sorozat esetében, hiszen ezek a kártyák szoftveresen vezérelhető tápáramkörrel dolgoznak, melynek működése a Catalyst Control Centeren keresztül módosítható. A fogyasztást szem előtt tartva a rendszer elég agresszív módon bánik a feszültségek és az órajelek dinamikus állítgatásával, ám némely alaplap a PCI Express vezérlő szempontjából, olyan beállításokat használ, ami egyfajta szinkronizációs problémát idéz elő. Ennek hatására előfordulhat, hogy a kártyán lévő vezérlőáramkör még az alacsonyabb órajel beállítása előtt visszaveszi a lapkákhoz tartozó feszültséget. Ez természetesen az esetek többségében fagyáshoz, vagy esetünkben szürkehalálhoz vezet. Az előbbi elmélet arra a fejleményre is magyarázatott ad, hogy a konfiguráció cseréjekor, miért működhet hibátlanul az előző alaplapban szürkehalált produkáló Radeon.

A Radeon HD 5700 sorozat sem marad majd ki. A kisebb Radeonokra készülő javítás jelenleg tesztelés alatt áll, így várhatóan nem kell sokat várni, arra a meghajtóra sem. Számos fórumon felmerült, hogy a szürkehalál az eddig hibátlanul működő Radeon HD 3000 és 4000 sorozat mellett is előjön. Erről az AMD egyelőre nem nyilatkozott, de valószínű, hogy az új generációs kártyákhoz készült driverek PowerPlay-re vonatkozó beállításai itt is problémát okoznak. Ezt az is megerősíti, hogy a régebbi termékek a korábban kiadott Catalyst meghajtók visszatelepítése után hibátlanul üzemelnek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés