Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

Gyakorlatilag vége a Moore-törvénynek

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az Intel szerint az új cél a fogyasztás drámai csökkentése, de ez ronthat a teljesítményen.

A Moore-törvényről talán mindenki hallott, de kevesen tudják, hogy miről is szól igazán. Az iparág egyik leglényegesebb alapjára valójában még maga Gordon E. Moore sem tekint törvényként, hiszen valljuk be nem is arról van szó. A Moore-törvény inkább egy önbeteljesítő jóslat, így amikor ennek a végéről beszél újra meg újra az ipar, akkor valójában nem arról van szó, hogy bizonyos fizikai korlátok megakadályozzák a teljesítmény nagymértékű növelését, hanem inkább oda vezethető vissza, hogy a gyártóknak már nem feltétlenül előnyös követni a sok évtizeddel ezelőtt elhangzott jóslatot. Ennek lehet számos oka, ami gyakorlatilag mindenkinek más, de a lényeg az, hogy a Moore-törvény akármeddig életben tartható, amíg az az adott cég stratégiájába beleillik.

Hirdetés

William Holt, az Intel technológiai és gyártási csoportját vezető szakember szerint a jövőben radikálisan új technológiák jönnek, amelyek megváltoztatják az aktuális trendeket. Jelenleg két potenciális chiptechnológiára van a legnagyobb valószínűség: tunneling tranzisztorok és spintronics.

A tunneling tranzisztorok gyakorlatilag lehetővé teszik az alagúthatás néven ismert kvantummechanikai jelenséget. Ilyen formában a részecskék képesek áthatolni olyan gátakon is, amelyek a klasszikus fizika törvényeit alapul véve lehetetlen lenne átjutniuk. A spintronics egy technológia, ahol nem az elektronok töltését, hanem azok spinjét, vagyis a részecskék belső impulzusmomentumát méri az áramkör. A spin szerint a részecskék két csoportba oszthatók (bozon és fermion) és az egyes anyagok mindkettőt tartalmazzák, így a spintronics ezeket csoportosítja, az állapotokat fenntartja, végül leolvassa az értéküket.

Ahhoz, hogy ezt a fenti két lehetséges opciót tömeggyártás szintjén is be lehessen vetni jelentősen át kell dolgozni a lapkadizájnt és a gyártási folyamatot. Mindemellett William Holt azt is elmondta, hogy az új technológiák alapvetően eltérnek az aktuális technológiáktól, és ennek a legnagyobb hatása a fogyasztás csökkentése lesz, de ez teljesítménycsökkenéssel fog járni.

Természetesen ilyen formában lehet, hogy az egy lapkára levetített teljesítmény nem lesz túl nagy, de a lényegesen kisebb fogyasztás által jóval több lapka helyezhető majd el például a felhőbe, így ugyanakkora fogyasztási keretből a távoli szerverek már jóval nagyobb teljesítményt képesek biztosítani egy felhasználó számára, amivel egyre inkább realizálható a felhős számítási modell.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.