A GPU-piac növekszik, miközben a VGA-piac gyengül

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta az idei év második negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. A szegmens az adatok szerint nagyon jól teljesít, ugyanis negyedéves szinten 6,3%-os növekedés volt realizálható, ami felülmúlja a 3,5%-os tíz éves átlagot is. A hihetetlenül jó eredmények a rendszerszintű integrációnak köszönhetőek, ami az Intel számára nagyon kedvezett is, ám az AMD és az NVIDIA szenved a VGA-piac jelentőségének drasztikus visszaesésétől.

A piacvezetőnek számító Intel a leszállított termékek mennyiségében éves szinten 14,7%-os növekedést könyvelt el, miközben az AMD ezen a ponton 14,2%-os, az NVIDIA pedig 18,4%-os visszaesést mutatott. Az utóbbi cégek eredményei a VGA-piac gyengülésének köszönhetőek, ami sajnos súlyos probléma lehet a jövőben. A IGP-k szegmensének egészséges és növekvő mivolta drámai hatást fejthet ki a VGA-piacra, és a csökkenő kereslet mellett az üzletág a veszteségessé válhat, vagy már azzá is vált. Egy gyászos negyedév ugyan még nem jelent komoly problémát, de egyértelmű jelzés a gyártók felé, hogy a következő generációs termékek bevezetésénél komoly reformokra van szükség, ha nem akarják, hogy a VGA-k is a hangkártyák vagy esetlegesen a matematikai koprocesszorok sorsára jussanak.

Az integrált grafikus magok előretörését az is jelzi, hogy az IGP-vel rendelkező termékek eladásában az AMD szekvenciálisan 80%-os, míg az Intel 41%-os növekedést könyvelt el. A Jon Peddie Research kutatása szintén kiemelte, hogy az NVIDIA részesedésében is szerepelnek még az Ion, illetve az nForce termékek eladásai, ráadásul itt is növekedés volt tapasztalható. Ez az információ furcsán hangozhat, mivel vállalat korábban bejelentette, hogy hibernálják a chipsetekre vonatkozó fejlesztéseket, ugyanakkor a régebbi termékek egy részét még mindig gyártják, és ezek máig elérhetőek. Az első generációs Ion lapkát a Socket 775-ös processzorok mellé szokták társtani a partnerek, míg az nForce termékcsaládból már csak az MCP61 jelzésű lapka maradt életben, amit viszont számos OEM-gyártó vásárol meg az extrém olcsó AMD-s gépek építéséhez. Ez azért lehetséges, mert AMD legolcsóbb chipkészlete is számottevően drágább ennél a chipnél. Szintén az IGP-k piacát erősíti a 2010-es MacBook Air termékekben forgalmazott GeForce 320M is. Az NVIDIA lapkakészleteinek, és ezzel egyetemben a különálló PC-s IGP-inek piaca várhatóan 2012-ben szűnik meg teljesen, amikor is a processzorgyártók beszüntetik a régebbi CPU-k szállítását. Ez persze nem jelent teljes leállást, ugyanis a Windows 8-hoz az NVIDIA saját platformmal készül, azaz a zöldek is megkezdik a rendszerszintű integrációt. A Jon Peddie Research kiemeli még, hogy a dedikált GPU-k piacán az NVIDIA szekvenciálisan 30 százalékpontos növekedést ért el, amellett, hogy a VGA-piac eladásai visszaestek. Ez ellentmondásnak hangzik, de valójában nem az, ugyanis a százalékpontos növekedés a szegmens aktuális állapotához viszonyított.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2011 második negyedévében
Típus Részesedés
2011 Q2 (aktuális)
Részesedés
2011 Q1 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Eladások szekvenciális változása Részesedés
2010 Q2 (szezonális)
AMD 21,2% 24,7% -13,9% -7,3% 24,7%
Intel 60,7% 54,7% 11% 19,6% 52,9%
NVIDIA 17,5% 19,9% -12,1% -5,3% 21,4%
Matrox 0,04% 0,0% -14,9% -8,3% 0,1%
SiS 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,1%
VIA (S3) 0,5% 0,7% -25,8% -20,1% 0,8%
Összesen 100% 100% - 7,7%
100%

A kisebb gyártók közül mindenki vesztett a piaci részesedéséből. A kivételt itt a SiS adatai képzik, de ez nem az erős eladásoknak köszönhető, ugyanis a vállalat termékei az előző negyedévben, és lényegében most sem kerültek be a PC-kbe. Ezzel a cég gyakorlatilag végleg kivonult a piacról.

A második negyedévben egyébként 140 millió GPU talált gazdára, ami 22 millióval több eladott termék az első negyedévhez képest.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés