Hirdetés

Saját ARM-os szerverprocesszorokkal készül a Google?

Elvileg két fejlesztés is készül, az egyik nem teljesen házon belül.

Hirdetés

A The Information riportja szerint a Google megirigyelhette azt, ahogy az Amazon saját szerverprocesszorral szolgálja ki a saját igényeit, és készülnek olyan saját megoldásokkal, amelyeket magukra tudnak szabni. Ezekről annyit tudni, hogy 5 nm-es TSMC node-on érkeznek, az alaparchitektúrát pedig az ARM adja, de a magok típusát homály fedi.

Annyi ismert még, hogy konkrétan két megoldás jön. Ezek közül a Maple kódnevű dizájnt a Marvell fejleszti, amely vállalat egy ideje egyedi megrendelések teljesítésére fókuszál. A másik processzor a Cypress kódnevet kapta, és ez már ténylegesen egy házon belüli fejlesztés.

A The Information szerint a Maple valamivel jobban áll, de tavasszal a Cypress tervei is eljutnak a TSMC-hez. Ez azért furcsa így, mert technikailag két olyan dizájn készül, amelyek hasonló fejlettségi szinten lehetnek, tehát ha minden jól megy, akkor a megjelenés szempontjából is relatíve gyorsan követhetik majd egymást 2025-ben. Mindez arra enged következtetni, hogy a Google a rendszereit eltérő igényekre szabra, vagyis kiegészíthetik egymást a piac lefedését tekintve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés