Saját Wi-Fi routert dob piacra a Google

A vállalt OnHub nevű eszközét részben a TP-Link tervezte.

A Google számára a hardvergyártás nem ismeretlen, hiszen számos ultramobil eszközt, vagy más multimédiás kiegészítőt lehet megvenni a cégtől, de valahogy sosem gondoltuk volna, hogy a vállalat valaha is egy Wi-Fi routert fog kiadni. Márpedig a frissen bejelentett OnHub egy dizájnos Wi-Fi router, méghozzá rejtett antennákkal, így a kinézetére igazán nem lehet panasz.

A Google újdonságát részben a TP-Link tervezte, hiszen utóbbi cégnek igen nagy tapasztalata van ezen a területen, ami biztos jól jött a keresőóriásnak. Az AC1900-as OnHub támogatja az IEEE 802.11ac-s szabvány, és hat-hat antennájával két sávon dolgozik. A termék az 5 GHz-es sávon legfeljebb 1300 Mbps-os tempót diktál, miközben 2,4 GHz-en 600 Mbps a maximális sebesség, és ezeket összeadva jön ki a fentebb említett 1900 Mbps. Természetesen a Wi-Fi mellett van a routeren egy gigabites WAN, illetve egy gigabites LAN port is, de nem maradt le az USB 3.0-s csatlakozó sem, valamint egy 3 wattos hangszóróra is futotta.

Az OnHubon belül egy Qualcomm IPQ8064-es lapka dolgozik, 1 GB-os DDR3L szabványú rendszermemóriával és 4 GB-os eMMC tárolóval, míg a TPM modul szerepét egy Infineon SLB 9615-ös lapka tölti be. Ezzel a felszereltséggel az újdonság támogatja a Bluetooth 4.0-s, illetve a 802.15.4-es Zigbee/Thread szabványokat, vagyis az automatizált okosotthonra vonatkozóan is fejlettnek tekinthető. A felkínált teljesítmény egyébként egy hasonló Wi-Fi routerhez képest nagyon durvának tűnik, de a Google szerint ez így jó, mivel a jövőben az erős hardvernek hála új funkciókkal gazdagodhat a szerkezet. Ezeket az extrákat az automatikus frissítések fogják tartalmazni. Az OnHub egyébként konfigurálható modernebb iOS és Android operációs rendszert futtató eszközökről.

A Google OnHub 200 dolláros áron rendelhető elő, ami nem túl pénztárcabarát árcédula. Nyilván elsődlegesen abban lehet bízni, hogy a Google tényleg fejleszteni fogja a rendszert, és a hosszútávú terméktámogatás ígérete bizonyos felhasználói rétegeknek már megérhet ekkora kiadást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés