Computex 2017: EPYC, Threadripper és Vega az AMD előadásán

A vállalat a PCI Express csatornákra helyezi a legnagyobb hangsúlyt az új platformjainál.

Hirdetés

Az AMD is megtartotta a Computexre tervezett előadását, és ez furcsamód pont olyan szerencsétlenül jött ki a cégnek, ahogy az NVIDIA számára, mivel a pár hete lezajlott Financial Analyst Day rendezvényén túl sok puskaport lőttek el, így a Computexre nem igazán maradt új mondanivaló. Ettől függetlenül próbálkoztak pár új információval ellátni a közönséget, elvégre megjelenés előtti termékekről van szó, így jellemzően lehet találni korábban nem felfedett képességeket.

Az EPYC processzor
Az EPYC processzor (forrás: PROHARDVER!) [+]

A bemutatón a vállalat az EPYC processzorral nyitott, amelynek nem kisebb célja az aktuális x86-os szerverpiac átformálása azáltal, hogy az egyutas szervereknek a korábbinál jóval nagyobb szerepet adna. Amolyan kapcsolódó tételként az AMD a korábban már bemutatott Radeon Instinct termékcsaládot is elővette, amelyek bár teljesen különálló gyorsítók lesznek, mégis nagyon sokat fog a cég az EPYC és a Radeon Instinct kapcsolatára utalni a jövőben, mivel a gépi tanulásra szánt konfigurációk esetében ezt a párosítást olcsón fenntarthatónak és nagy teljesítményűnek tervezik. Az EPYC processzorok és az első erre épülő konfigurációk június 20-án lesznek elérhetők.

Radeon Instinct Radeon Instinct
Radeon Instinct (forrás: PROHARDVER!) [+]

Ezután egy huszárvágással jött is a PC, ezen belül is a Ryzen. A vállalat megjegyezte, hogy már elérhetők a Ryzen 5 és 7 processzorok, de a harmadik negyedévben érkezik a Ryzen 3 is, amely négy magot fog kínálni kifejezetten olcsón. Emellett az OEM-ek is számos előre összeszerelt Ryzen konfigurációval jelentek meg a Computexen, amelyeket külön meg lehet tekinteni a kiállításon. Ezek közül az előadáson kettő lett kiemelve.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Dell bemutatta a világ első olyan egybegépét, amely nyolc processzormaggal rendelkezik. Ebben valószínűleg egy Ryzen 7 1700 található a 65 wattos TDP keret miatt, de hivatalosan erről még nincs adat, viszont a vállalat képviselője azt elmondta, hogy a GPU szempontjából kérhető a gépbe egy Radeon RX 580, minden bizonnyal a még be nem mutatott mobil verzió, elvégre egy AiO kategóriás konfigurációnál MXM modulra van szükség.

Az első nyolcmagos notebook és az első nyolcmagos egybegép Az első nyolcmagos notebook és az első nyolcmagos egybegép
Az első nyolcmagos notebook és az első nyolcmagos egybegép (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az ASUS lényegében hasonló bejelentést tett a ROG Strix GL702 személyében, amely a világ első nyolcmagos processzorral rendelkező notebookja. Ebben biztosan egy Ryzen 7 1700 található, ami mellett egy Radeon RX 580-as MXM modul dolgozik, a kijelző pedig a FreeSync 2 technológiát támogatja, illetve emellett még VR Ready Premium minősítést is kapott. Az ASUS képviselője elmondta, hogy a notebookok között most a ROG Strix GL702 rendelkezik a leggyorsabb processzorral, ráadásul nem is kevés előnye van, mivel a saját méréseik szerint a második leggyorsabb processzorral szerelt notebookot 60%-os előnnyel utasítja maga mögé.

A Ryzen Mobile FP5-ös tokozásban és akcióban A Ryzen Mobile FP5-ös tokozásban és akcióban
A Ryzen Mobile FP5-ös tokozásban és akcióban (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Ryzen Mobile is előkerült, de a vállalat ugyanazt mondta el, amit a Financial Analyst Day rendezvényen már közöltek, vagyis 7. generációs APU-khoz képest 50%-kal nagyobb lesz a processzormagok és 40%-kal az IGP teljesítménye úgy, hogy közben a Raven Ridge kódnevű fejlesztés feleannyit fogyaszt, mint az aktuális Bristol Ridge. Annyi újdonságot vittek a történetbe, hogy megmutatták magát az APU-t, legalábbis ennek az FP5 tokozású verzióját. Ez már működik is, ugyanis bemutattak egy olyan 15 mm-nél is vékonyabb 2 az 1-ben prototípust, amely ezzel a lapkával volt felszerelve és egy videót játszott le a négy darab processzormagot terhelve.

Azután következett a Ryzen Threadripper. Ennek állítólag ez lesz a neve, tehát az AMD lassan tényleg csak a kódneveket emeli át a terméknévbe. Magáról a processzorról a cég korábban már beszámolt, és most is csak annyit tudni, hogy valamikor a nyáron jön. Kósza pletykák szerint a hatmagos, Intel Coffee Lake kódnevű processzorok startjára akarja rakni az AMD a megjelenést, hogy minden figyelmet elvegyenek azokról, elvégre a média sokkal nagyobb szenzációként értékeli a 16 maggal rendelkező asztali CPU-kat, annak ellenére is, hogy a két termék egyáltalán nem ugyanazt a vásárlóbázist célozza.

A Ryzen Threadripper processzor
A Ryzen Threadripper processzor (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Ryzen Threadripper az egyutas EPYC processzorok által használt Socket SP3r2 tokozásba érkezik. Itt egy 4096 tűs LGA foglalatról van szó, de a tűk nagy része nincs kivezetve az alaplap felé, mivel magát a foglalatot nyolccsatornás konfigurációra tervezték, de ebből a Ryzen Threadripper csak négy csatornát fog használni, és az alaplapok is fizikailag erre lesznek felkészítve.

A Ryzen Threadripper modellek között lesznek többféle konfigurációk. Ami biztos, hogy mindegyik két darab Zeppelin kódnevű processzormagot tokoz egybe, és így maximum 16 mag, illetve 32 szál érhető el a már említett négycsatornás, DDR4-es memóriakonfigurációval. Az AMD lényeges szempontnak a PCI Express 3.0-s vezérlőt tekinti, ugyanis a cég szerint a munkaállomások piacán nagyon tipikus, hogy a felhasználók akár négy grafikus kártyát is meg akarnak hajtani, ezért minden Threadripper processzor 64 darab PCI Express 3.0-s csatornát biztosít. Az alaplapon a vezérlőhíd szerepét az X399 tölti majd be, amiről keveset tudni, de ezen a ponton sok fejlesztés az utóbbi időben nincs, így a célzott piacon elvárt felszereltséget hozza majd.

Végül a GPU-k is szóba kerültek. Első körben a Vega 10-es lapkát használó két Radeon Vega Frontier Edition modell szállítása június 27-én megkezdődik, de ezek eléggé drágák lesznek. A játékosok számára inkább érdemes az idei SIGGRAPH-ot megvárni, amely július végén és augusztus elején kerül megtartásra. Az AMD elmondása szerint itt startol Radeon RX Vega, amely már a pénztárcabarát verzió, már ha ebben a kategóriában lehet ilyenről beszélni.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Sajnos a bemutatón friss adatok nem hangzottak el. Két demonstráció volt csupán. Az első a Blender programról szólt, ami a Radeon ProRender beépülő modullal dolgozott egy 16 maggal rendelkező Ryzen Threadripper processzoron, amely mellé az AMD négy darab Radeon Vega Frontier Edition modellt helyezett. Ez a tartalomkészítőket célozza meg, mivel maga a konfiguráció elképesztően gyorsan, tényleg szinte 1-2 másodpercen belül képes volt a tesztben fotórealisztikus képkockát leképezni, így a tartalomkészítők munkája leegyszerűsödik, mert sokszor megtekinthető, hogy a tervezett tartalom hogyan fog végül kinézni. Persze az eredmény nem számított meglepetésnek, hiszen közel 50 TFLOPS volt bepréselve a konfigurációba, amiről sejthető, hogy gyorsan dolgozik.

A másik demonstráicó a játékosoknak szólt, mivel egy 16 maggal rendelkező Ryzen Threadripper és két darab Vega 10-es GPU futtatta a Prey című játékot a beállítható legnagyobb grafikai részletesség mellett, de sebességre vonatkozó utalást nem lehetett felfedezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés