Galaxy Tab blog: kamerázzunk!

Bevezető

A táblagépek piacán kevés kivételtől eltekintve a legtöbb gyártó kamerával szerelt masinákkal rukkol elő, hiszen ezek az eszközök gyakran alkalmasak videótelefonálásra vagy videóchatre, néha pedig nagyon jól jöhet, ha segítségükkel meg tudjuk örökíteni a pillanatot. A fényképező nélküli tabletek csak egy kis szeletét képezik a kínálatnak; az egyik ilyen az Apple iPadje, melynek gyakran fel is róják ezt a hiányosságot az almagyűlölők. (Bár nem tartozik szorosan a témához, állítólag a hamarosan megjelenő második generációs iPad már kamerával lesz szerelve.) A Samsung biztosra ment, nem akart ugyanabba a hibába esni, mint az Apple, ezért nem egy, hanem egyből két fényképezőt is beépített a Galaxy Tabbe, így a fotók készítése mellett egy videótelefonálásra is alkalmas eszközt sikerült megalkotniuk.

Kamera

Mint említettem, a Galaxy Tab két kamerával rendelkezik, az egyik a hátlapon, a másik pedig a képernyő felett helyezkedik el. Utóbbi egy 1,3 megapixeles darab, amely inkább videótelefonálási feladatokra lett kitalálva, mint fényképezésre. Az elsődleges fényképezővel maximum 3,2 megapixeles (azaz 2048x1536 képpontos felbontású) fotókat lőhetünk; ettől a felbontástól azért nem kell hanyatt esni, manapság már a középkategóriás készülékeknél is alap az 5 megapixeles kamerák jelenléte, de azért néhány családi fotó elkészítésére teljes mértékben megfelel. A fényképező autofókuszos, ráadásul egy LED-es villanót is találunk mellette, amellyel egész jó éjszakai fotókat is lőhetünk, lévén jó erős fénye van.

A kameraszoftver gyors, az előnézeti kép gyors mozgások esetén is folyamatos, a fotók a gyors fókuszálás után szinte azonnal elkészülnek. A szoftver viszonylag sok beállítást enged, készíthetünk sorozatfelvételeket, panorámafotót, "mosolyképet" és önarcképet is, utóbbihoz átvált a másodlagos kamerára, így ennek nem túl jó a minősége. Lehetőségünk van expozíció-korrekcióra (+2 és -2 FÉ között), a fehéregyensúlyt a fényviszonyokhoz hangolhatjuk, az érzékenységet pedig három lépcsőben tologathatjuk (ISO100, 200 és 400). A képminőséget (azaz a képtömörítést) szintén három lépcsőben állíthatjuk (kiváló, jó és normál - nagyon beszédes elnevezések, mint általában), effektezhetjük a felvételeket (negatív, fekete-fehér, illetve szépia), továbbá a készülék képes a geo-taggingre, azaz a fotóinkhoz GPS-koordinátákat is menthetünk.

A képminőség a relatíve alacsony maximális felbontástól eltekintve megfelelő, legalábbis vészhelyzet esetén, ha nincsen komolyabb gép a közelben. A fotók zajszintje közepes, a vonalak viszonylag élesek, a színek viszont kissé élettelenek és fakók, kicsit olyan hatásuk van, mintha kimosták volna őket. Szerencsére a Samsung mérnökei nem estek abba a hibába, hogy az enyhén zajos képeket egy túlságosan erős elmosó-algoritmussal próbálták volna korrigálni, így kellemes kontúrokat kapunk, nem fogunk olajfestmény hatású képekkel találkozni; a szakavatott szemek persze egyből kiszúrják majd a zajszűrő algoritmus hatását, de a mobiltelefonok között az ennél sokkal rosszabb végeredmény sem ritka. A makró mód is megfelelően teljesít, legalábbis egy mobil eszközhöz képest; a tesztfotókat 5-10 centiméterről lőttem, ennek ellenére közepesen éles és egészen részletes képeket kapunk; díjnyertes fotókra persze senki ne számítson.

Videó

Az elsődleges kamerával videókat is rögzíthetünk, itt azonban már sokkal kevesebb testreszabási lehetőségünk van, mint a fénykép módnál. A felbontás maximum 720 x 480 képpontos lehet, a videó minősége két lépcsőben határozható meg (jó és kiváló), emellett a fehéregyensúlyt és az effekteket állíthatjuk át, itt a beállítások megegyeznek a fényképező módnál tapasztaltakkal. A videó minősége hagy némi kivánnivalót maga után, enyhén szemcsés és zajos a felvétel, viszont a kép gyors mozgatások ellenére is folyamatos marad. Házibulik és gyerekzsúrok rögzítésére megfelelő, ennél komolyabb célokra viszont nem használható, bár kétlem, hogy bárkinek megfordult volna a fejében, hogy a Tabbel fogja leforgatni a következő mozifilmet. Tesztvideókat is lőttem, ezek itt és itt érhetőek el, természetesen az avatár-fát is lekameráztam.

Összességében egy egészen használható kamerát kapunk, amellyel végveszély esetén videókat is készíthetünk. Bár a képminőség nem mérhető egy komolyabb fényképezőgépéhez (sőt, a belépőszintű digitális fényképezőgépek is odavernek neki), mobil eszközök területén kellemes fényképezési képességekkel rendelkezik a Samsung táblagépe.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények