Galaxy Tab blog: irodai alkalmazások

Bevezető

A mai bejegyzésben azt vizsgáljuk, hogy a Samsung táblagépe mennyire képes az úgynevezett irodai feladatok ellátására; ez alatt a szöveg-, táblázat- és prezentáció-szerkesztést, valamint a PDF-olvasást értjük. A Samsung Galaxy Taben előre telepítve találunk is egy egészen korrekt funkcionalitással rendelkező irodai szoftvercsomagot, a ThinkFree Office-t. Most ezt vizsgáljuk meg, de természetesen bármikor leránthatunk a Marketről egy alternatív alkalmazást. Szerencsére a program nem próbaverziós, hanem korlátlan ideig használható csomagot kapunk, ellentétben sok más mobil eszközzel, ahol gyakran egy pár hetes trial verzióval próbálják kiszúrni a felhasználó szemét.

ThinkFree Office

Az alkalmazást elindítva egy átlátható menü fogad minket. A szoftver funkcionalitása négy részre van osztva, ezek között a felső sávban lévő füleket megérintve válogathatunk. A Kezdőlap névre hallgató almenü egy rövid leírást ad a maradék három funckióról, a Legutóbbiak fülön értelemszerűen a legutóbbi dokumentumainkat érhetjük el, a Dokumentumok menüben pedig fájlrendszerünkben turkálhatunk kompatibilis fájlok után. A negyedik, Online névre hallgató almenü a ThinkFree Office speciális szolgáltatása, amely leginkább a Google Docs-ra hasonlít: egy internetes tárhelyet takar, ahova szabadon tölthetünk fel fájlokat, melyeket pár kattintás (akarom mondani, érintés) segítségével megoszthatunk ismerőseinkkel.

A program, ahogyan az manapság illik, kompatibilis a Microsoft Office dokumentumcsalád néhány tagjával: segítségével képesek vagyunk létrehozni, megnyitni és szerkeszteni Word, Excel és PowerPoint fájlokat, természetesen simán megeszi a régebbi és a legújabb formátumokat egyaránt. Ráadásul ezek mellett PDF-olvasásra is használható, bár az ilyen formátumú fájlokat nem szerkeszthetjük, valamint újat sem hozhatunk létre.

Új dokumentumokat a Dokumentumok fülön keresztül elérhető, Új névre hallgató menüből hozhatunk létre, amelyet a Beállítások gombot megérintve varázsolhatunk elő. Négy választásunk van: a Dokumentum a Word fájlokat (DOCX) jelöli, a Számolótábla segítségével egy Excel táblázatot  (XLS) hozhatunk létre, a Bemutató a PowerPoint prezentációkat (PPT) takarja, a Mappa pedig értelemszerűen új könyvtár kreálására szolgál.

Szövegszerkesztés

A sort a szöveges dokumentumokkal kezdjük. A felhasználói felület legnagyobb részét a szöveg előnézete foglalja el, erre lóg rá a virtuális billentyűzet, amelyet persze bármikor eltüntethetünk  és újra elővarázsolhatunk egy gombnyomással. Formázásra a felső sáv jobb oldalán található eszköztár elemeivel van lehetőségünk; ez egyébként igaz a ThinkFree Office egészére, a szövegmanipulálásra alkalmas funkciókat mindig innen érhetjük el. Itt hat almenüt találunk, a legelső segítségével elmenthetjük az éppen nyitva tartott fájlt, az azt követő pedig a szöveg formázására szolgál. Senki ne számítson MS Word vagy OpenOffice Word Processor-szintű kínálatra, azonban egész kellemesek a lehetőségekeink: kapunk betűméretet, stílust (azaz félkövérré és dőltté tehetjük a betűket, valamint az alsó és felső indexeket is itt kapcsolgathatjuk), betűszínt és igazítást, utóbbiből a választék kimerül a klasszikus balra, jobbra és középre igazítás, illetve sorkizárt módban. Ami nagyon hiányzik, az az egyéni betűtípusok használatának lehetősége; a ThinkFree Office szövegszerkesztőben ugyanis csak az alap betűtípust használhatjuk, ami ugyan egészen pofás, mégis könnyen unalmassá válhat, ráadásul egy komolyabb szövegben nem ritka a többfajta típus használata.

Visszatérve az eszközsávra a képek almenü segítségével képeket szúrhatunk be, ezt megtehetjük fájlból, egyenesen a kamerával vagy pedig az írótömb segítségével, ami egy nagyon egyszerű, MS Paint-szerű rajzolóalkalmazás. A következő eszköz a kijelölésre szolgál, mellette a vágólapot kezelhetjük, a legutolsó menüpont pedig a virtuális billentyűzet elővarázsolására és elrejtésére szolgál.

Táblázatkezelés

A Számolótábla segítségével az Excelből ismerthez hasonló táblázatokat hozhatunk létre. A felhasználói felület felépítése nagyon hasonlít a szövegszerkesztőhöz, csak itt egy sokkal komplexebb eszköztárat kapunk. A táblázat celláinak tartalmát dupla érintéssel szerkeszthetjük, ehhez három különböző billentyűzettípust kapunk: az első szöveg bevitelére szolgál, a másodikkal számokat írhatunk, a harmadik segítségével pedig képleteket szerkeszthetünk. Függvényeket az fx gombot megérintve szúrhatunk be. A 11 kategória több száz függvényt tartalmaz; ez a kínálat több mint megfelelő egy táblagépen futó szerkesztőre.

Az eszköztár tartalma némiképp eltér a szövegszerkesztőétől, a mentés, a képbeszúrás, a vágólap és a formázás itt is megtalálható, viszont kapunk két bónusz eszközt, melyekkel a cellákat és a táblázatot manipulálhatjuk: új sort vagy oszlopot szúrhatunk be, cellákat vonhatunk össze, háttérszínt állíthatunk be stb. Összességében elmondható, hogy egy használható táblázatkezelőt kapunk, amely a legerősebb funkcionalitással rendelkezik a csomagban elérhető alkalmazások között. Az egyedüli fájó pont a diagramrajzolási képesség hiánya, bár érdekes módon ezek megjelenítésére képes a szoftver, viszont módosítani nem tudjuk őket.

Prezentációkészítés

A harmadik beépített alkalmazással prezentációkat szerkeszthetünk, azonban ezt  az eddigiektől eltérően csak landscape nézetben tehetjük meg. A felhasználói felületen a bal oldali oszlopban látjuk a prezentáció diáit kicsiben, középen pedig az aktuálisan szerkesztettet. Az egyes dobozok szövegeit a dupla érintéssel elővarázsolható szerkesztőben írhatjuk; az itt elérhető funkciók nagyjából megegyeznek a Dokumentumok programban találhatóakkal. Az eszköztár természetesen új elemekkel bővült. A mentés, formázás és képbeszúrás itt is megtalálható, viszont ezek mellé két új csoportot kapunk: az egyikkel az adott diát formázhatjuk, a másikkal pedig magát a diasort módosíthatjuk, azaz új diát szúrhatunk be, változtathatunk a sorrenden stb. A legutolsó eszköz segítségével a vetítést indíthatjuk el, az egyes diák között a képrenyőt megérintve navigálhatunk.

PDF kiterjesztésű fájlok kezelése

Az előző bekezdésekben részletesen taglalt ThinkFree Office is képes a PDF fájlok megnyitására,  mellette viszont megnéztem, miben nyújt mást az ingyenes Adobe Acrobat Reader. Az eredmény: semmiben, a két alkalmazás kicsit eltérő felülettel rendelkezik, a funkcionalitás viszont nagyjából ugyanaz: mindkettő támogatja a multitouch nagyítást, a keresést, valamint a pusztán szöveges megjelenítést, ezeken kívül azonban nem sok pluszt kínálnak. A fő negatívum az, hogy az egyes oldalakhoz sajnos nem fűzhetünk megjegyzéseket. A győztes nálam a ThinkFree Office megjelenítője volt, egy hangyányit talán gyorsabb az Adobe megoldásánál; ez főleg az oldalak előretöltésénél volt érezhető.


ThinkFree Office PDF-olvasó és Adobe Acrobat Reader

Verdikt

Nem vagyok a telefonon/tableten dolgozás híve, de a Samsung Galaxy Tabben kelemesen csalódtam, egészen jók az elérhető irodai szoftverek. Bár használatuk sokkal kellemesebb, mint egy telefonon, félreértés ne essék: ezek a programok természetesen elérhetőek más, Androidot futtató készülékekre is, a különbség természetesen csak a nagyobb képernyőből fakad. Persze professzionális munkára nem alkalmas, de vészmegoldásként, például egy egyszerű diasor összerakására a vonaton tökéletes.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények