Galaxy Tab blog: a nagy kiegészítőteszt

Bevezető

Múlt héten egy raklapnyi Samsung Galaxy Tab tartozék érkezett szerkesztőségünkbe a Speedshop jóvoltából, melyek egy részét (egészen pontosan a tokokat) az előző bejegyzésben alaposan szemügyre is vettük. Mai posztunk témáját az egyéb kiegészítők adják, melyek mindegyike eredeti Samsung termék. A gyári tartozékok rendszerintaz összes gyártónál túl vannak árazva, ez most sincs másképp, de ettől függetlenül érdemes megnézni, hogy mit tud a dokkoló, az autós készlet, a fehér színű fülhallgató és a TV-out kábel.

Samsung Galaxy Tab Desktop Dock

Az első bemutatásra kerülő termék egy asztali dokkoló, erre a név alapján is mindenki rájöhetett. Alapvető táblagépes kiegészítőkről van szó, a konkurens termékekhez is léteznek efféle eszközök, melyeknek a töltésen kívül nem kell sok funkciót ellátniuk, épp ezért nagyon fontos kérdés, hogy milyen minőségű az adott dokkoló. A Samsungé kellemesnek mondható, az anyaga ugyanaz az enyhén csillogó, fekete műanyag, amely a Galaxy Tab nagy részét is alkotja, így az állványba helyezve nem üt el egymástól a két borítás (kivéve, ha hátulról csodáljuk a masinát, de miért tennénk ilyet). A Tab könnyedén belemegy az állványba, ekkor körülbelül 60°-os szöget zár be a asztallappal, így kényelmesen kezelhető és a kijelző is jól látszik. Pozitívum, hogy pár hasonló termékkel ellentétben ezen a dokkolón tényleg van egy kis váz a készülék aljának, magyarul nem az adatcsatlakozó az egyetlen tartószerkezet.

A kiegészítő alját egy vékony gumiréteg borítja, csúszkálás nélkül, stabilan áll az asztalon; ahhoz viszont nem elég nehéz, hogy egy kézzel ki lehessen belőle szedni a masinát. Három interfész található rajta: jobb oldalt egy HDMI-kimenet (1080p-s), hátul  egy 3,5 milliméteres kimenet és a Galaxy Taben is megtalálható dokkolóaljzat; utóbbin keresztül tölthetjük, illetve a számítógéphez is csatlakoztathatjuk a táblagépet. Hasznos kiegészítő, sokkal kellemesebb így tárolni a gépet, mint az asztalra/ágyra hajítva, egyetlen negatívuma 19 900 forintos ára, főleg úgy, hogy egy HDMI-kimeneten kívül szinte semmit nem tesz hozzá a masinához. Ha fele-  (na jó: harmad-) ennyibe kerülne, biztos nagyobb sikernek örvendene.

Samsung Galaxy Tab Vehicle Dock Kit

Következő versenyzőnk egy szélvédőre szerelhető autós tartó/dokkoló. Tartószerkezete két darabból áll: egy bölcsőből, amelybe a Galaxy Tabet kell helyeznünk, valamint egy gumis végű tartóból, mely az előbb említett bölcsőt tartja. Érdemes a szélvédőn vagy valamilyen gumifelületen rögzítni, tapasztalataim szerint ezeken nagyon stabil a szerkezet, műanyagon viszont kevésbé az. A tartószerkezet egy gumigyűrűn keresztül rögzül, egyszerűen hozzá kell érinteni a felülethez, majd a rajta lévő kallantyút kell lenyomni, ezzel vákum keletkezik a gumi és a felület között. A kamerát, a 3,5 milliméteres kimenetet és az oldalsó gombokat szabadon hagyja, így semmiben sem korlátozza a felhasználót, bár vezetés közben azért érdemes inkább az útra koncentrálni, mint fotózgatni a táblagéppel. Kapunk mellé egy autós töltőt is, melynek különlegessége, hogy nem csak magát a táblagépet tölti, hiszen van rajta egy USB kimenet is, ami minden olyan eszközt meg tud etetni, ami USB-n keresztül képes töltődni. Az autós készletet 14 990 forintért vásárolhatjuk meg, de aki csak a töltőre vágyik, megveheti külön is, ezért 8 990 forintot kell leszurkolni. Ez sem épp olcsó.

Egyéb kellékek

További három kiegészítőt kaptunk, az egyik egy sztereó headset, amely megegyezik a Galaxy Tab dobozában található fekete példánnyal, csak éppen fehér színű. A hangminősége jó, megfelelő mély és magas hangokat kapunk, a probléma a használatával van, ugyanis egy igazi fülbe erőszakolós példányról van szó, azaz a hallójáratba ülő megoldások közül a kevésbé kényelmesek közé tartozik. A csomagban összesen három darab eltérő méretű gumifej található, melyeknek hála elvileg bárkinek beleillik a kis fülébe: a hangsúly az elvilegen van, nekem ugyanis mindegyik kényelmetlen volt. A headsetért 4 990 forintot kell kicsengetnünk, ami korrekt árnak mondható.

A kincsesládikó a fentieken kívül tartalmazott még egy hálózati adaptert, szintén alap Galaxy Tab tartozék, ha elvesztjük az eredetit, 10 990 forintot kell érte fizetnünk.  Ez nagyon magas ár egy töltőért, viszont szükség esetén muszáj vennünk egy ilyet, mivel a Galaxy Taben nem az alap micro vagy mini USB csatlakozó található, hanem egy speciális Samsung interfész, ergo hiába van otthon tele a fiók USB-kábelekkel, nem megyünk vele semmire. Nem egy fair húzás, az biztos, de az összes táblagépnél így van; a töltőt notebookos árakon mérik.

Az utolsó kellék egy TV-out kábel, melyet a Galaxy Tabhez csatlakoztatva egy szabványos  (három darab RCA csatlakozó) tévékimenetet kapunk. Kipróbáltam, teljesen jól működik, a bekonfigurálás nem okozott problémát. Ára  igazodik az eddigi Samsung termékekéhez, 4 990 forintot kell fizetnünk az alig másfél méteres kábelért.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények