Galaxy Tab blog: tippek, trükkök

A mai posztban olyan technikákat veszünk át, amelyek gyorsabbá és kellemesebbé teszik a Tabbel töltött perceket. Ezekről sajnos nincsen konkrét leírás, az újabb felfedezett trükkök csak "szájról szájra" terjednek az interneten keresztül. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai posztba, a teljesség igénye nélkül.

A képernyőfotók, azaz screenshotok készítése nem nagy ördöngősség Android alatt: az ingyenesen letölthető fejlesztői környezetben található eszköz segítségével bárki készíthet képeket. A Galaxy Taben viszont még egyszerűbb a dolog: a vissza gomb és a képernyőlezáró billentyű együttes lenyomásával fényképezhetjük le a képernyőt.

Ha összehúzzuk két ujjunkat a készénléti képernyőn (mintha egy kétujjas kicsinyítést hajtanánk végre), a főképernyő oldalainak kicsinyített másait láthatjuk. A lapok sorrendjét is itt rendezhetjük át, valamint oldalt törölhetünk, illetve újat vehetünk fel. Ha ugyanezt a mozdulatot az e-mail kliensben végezzük, a levelek listája helyett napi, heti és havi bontásban böngészhetjük üzeneteinket.

További hasznos dolog, hogy a háttérben futó zenelejátszót lezárt képernyő mellett is vezérelhetjük. Az oldalsó hangerőszabályozó gombok ilyenkor is műküdnek, a vezérlőbillentyűket pedig a felül elhelyezkedő CD ikont lehúzva varázsolhatjuk elő, persze ehhez be kell kapcsolni a kijelzőt.

A következő kis funkció a beépített videólejátszó alkalmazáshoz kapcsolódik: ha filmnézegetés közben zárjuk le a képernyőt, a lejátszás nem áll meg, viszont a képernyő és a gombok kezelését kikapcsolja a szoftver. Utólag telepített videólejátszókkal nem működik  a trükk, viszont a kameraszoftvernél igen, így elkerülhetjük a képernyő megérintéséből adódó véletlen gombnyomásokat.

Mivel a Galaxy Tab kijelzőjének felbontása nagyobb az átlagos androidos készülékeknél tapasztalhatónál, az alkalmazások gyakran nem futnak teljes képernyős módban. Erre a Spare Parts nevű alkalmazás nyújt gyógyírt, egyszerűen a General fülön ki kell kapcsolnunk a Compatibility Mode beállítást, majd egy újraindítás után teljes képernyőn élvezhetjük az összes programot. A  Spare Parts egy ingyenes alkalmazás, bárki számára elérhető a Marketből; a teljes képernyős mód mellett még sok-sok finomhangolási opciót tartalmaz.

Ha már képernyő: többen mondták már, hogy a Galaxy Tab képe egy kissé fura, élettelenek a színek, a fehér például inkább halványsárgának tűnik; ez az energiatakarékos üzemmódnak köszönhető, ami alapértelmezésben be van kapcsolva a táblagépen. Kikapcsolni a beállítások menü Kijelzés pontjában tudjuk, ahol találunk még néhány, a képminőséget befolyásoló opciót, mint a színek telítettsége vagy a fényerő.

Bár a legtöbb dolog csak apróság, a funkciók nagy része azért valamennyire hasznos. Látszik, hogy a koreai gyártó foglalkozott egy kicsit a rendszer kényelmesebbé varázsolásával és optimalizálásával, nem csak az alap FroYo fut a gépen. Amire pedig nincsen lehetőség az alap beállításkínálatban, arra bevett androidos szokás szerint biztosan van  megoldás a Marketben. Ha a tisztelt olvasó tartogat valamilyen tükköt a tarsolyában, amelyről itt nem volt szó, ne tartsa magában, irány a fórum!

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények