Minden idők legjobb 3DMarkja készül?

A Futuremark bejelentette, hogy 2012-ben sem maradunk 3DMark nélkül. Az aktuálisnak tekinthető 3DMark 11 számos reformot hajtott végre az elődökhöz képest, így nehezebb benne manipulálni az eredményt. Manapság azonban az emberek számára már nem annyira érdekes egy-egy új verzió a 2000-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő programból. Ettől függetlenül a legújabb 3DMark tekinthető korunk legjobb, 3D-s teljesítményt mérő tesztprogramjának, hiszen a pontszámok tekintetében viszonylag jól lövi be az egyes rendszerek játékokban nyújtott átlagos teljesítményét, ami bizony nagyon bonyolult feladat. A fejlesztők továbbra is ezt az utat szeretnék járni a készülő 3DMark for Windows 8 néven futó projekt esetében, így a 3DMark újra sikereket érhet el a tömegek szemében is.

A Futuremark elmondása szerint a Windows 8 nagyon megkeverheti a piacon az erőviszonyokat, mivel az olcsó tabletektől kezdve a csúcs-PC-kig mindenre telepíthető, így olyan programmal kell előállni, ami szintén kielégít minden igényt. Arról egyelőre nincs adat, hogy ezt a vállalat pontosan hogyan kívánja kivitelezni. A 3DMark 11 irányelvei biztosan tovább élnek, vagyis az eredmény manipulálásának elkerülése a legfontosabb szempont, így az új program is integrálva tartalmaz minden modult, ami a legjobb felügyeletet biztosítja a Futuremark számára. Szokás szerint a grafikus driverek hitelesítése is megmarad, vagyis a hivatalos eredmények csak azokkal a meghajtókkal élnek, melyeket a fejlesztők bevizsgáltak és megfelelőnek minősítettek.

3DMark for Windows 8 projekt
3DMark for Windows 8 [+]

Az új program támogatni fogja a DirectX 11.1-et is, de alapvetően a DirectX 11-re épít majd. Azon belül viszont a rendszer skálázható lesz, vagyis a különböző D3D_FEATURE_LEVEL szintek is elérhetőek. Itt valószínűleg a működés nagyon függ majd a beállításoktól, nyilván a csúcshardvereket felesleges a legalsó szinttel összemérni, de a tabletek esetében ez lenne az elvárható, hiszen az alacsony fogyasztásra való optimalizálás nem tesz lehetővé magas teljesítményt. Ebből úgy gondoljuk, hogy kategóriánként különböző konfigurációk kerülnek beállításra, ezzel elősegítve, hogy az adott szegmens igényeihez illeszkedjen a tesztprogram. Ezeket persze valószínűleg felül lehet majd bírálni. A Futuremark az x86 és az ARM architektúrákra is elkészíti a programot, mely használható lesz a klasszikus Windows asztal mellett, valamint a Metro UI felületen is. Az új 3DMark a hardver terhelésére is fel lesz készítve, így a beállított tuningparaméterek stabilitásának elemzésére is használható majd, ráadásul ez a funkció minden olyan hardveren elérhető lesz, melyre telepíthető a Windows 8.

A vállalat azt is elmondta, hogy együttműködnek a vezető hardvergyártókkal, így a programot a végletekig optimalizálják. A megjelenés pontos dátumáról még nem esett szó, de eléggé nyilvánvaló, hogy a Windows 8 operációs rendszer startja van megcélozva, vagyis 2012-ben nagy esély van rá, hogy megjelenik a program. A szoftver pontos neve azonban nem ismert, leszámítva persze a 3DMark jelzést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés