Fujitsu blog: főszerepben a blockchain

Napjaink egyik forró témája a blockchain, amelyet a jövő digitális, okos szerződéseként is szoktak emlegetni.

Bár a vadul szárnyaló árfolyamuknak köszönhetően elérhető nyereség miatt manapság többet hallani a kriptovalutákról, hosszabb távon lehet, hogy egy hozzájuk kapcsolódó másik technológia, a blockchain lesz az, amiből a széles rétegek profitálhatnak. Az általánosan elosztott főkönyvi technológiák (Distributed Ledger Technology, DLT) közé tartozó rendszer feladata az, hogy tetszőleges tranzakciók hitelesítését biztosítsa központi ellenőrzés nélkül, nagy biztonsággal.

Ehhez egy nagyszámú, önkéntesnek is mondható pontokból álló hálózatot használ, amelynek tagjai ellenőrzik, hitelesítik és kódolt formában tárolják is ezen tranzakciókat a blockchainben, ezért cserébe pedig például a kriptovaluták esetében az adott pénznemben fizetséget is kapnak – ez nagy vonalakban a bányászat lényege. A blockchain azonban nem csak arra jó, hogy a bitcoinban végzett tranzakciókat tároljuk benne, hanem bármilyen, szerződéses jellegű ügymenethez is.


[+]

Ennek jelentőségét egyre jobban kezdik felismerni a nagy cégek is. A technológiai kutatásokra egyébként is komoly erőforrásokat áldozó Fujitsu például nemrég egy dedikáltan erre a célra létrehozott, „blockchain-innovációs” központot nyitott meg Brüsszelben. A cél kettős: az itt dolgozó szakértők egyrészt kutatják az elosztott főkönyvi technológiákat, másrészt foglalkoznak ezek alkalmazhatóságával is, a kiválasztott állami és magánszervezetekkel indított közös projektek keretében.


(forrás: Fujitsu) [+]

A Fujitsu az innovációs központon túl, elméleti szinten is komolyan foglalkozik a blockchainnel: a céghez tartozó Fujitsu Laboratories és a Fujitsu Research and Development Center március elején olyan speciális algoritmusokat is kifejlesztett, amelyek az ilyen blockchain-alapú szerződésekben előforduló veszélyeket képesek érzékelni. Ezek azért fontosak, mert egy már „aláírt”, megkötött ilyen szerződés éppen a technológia tulajdonságai folytán utólag már nem módosítható, még akkor sem, ha kiderül, hibásak a benne foglaltak. Előfordult már, hogy egy rosszul megírt szerződés bizonyos feltételek teljesülése esetén nagyobb összeget fektetett be egy rossz alapba, komoly anyagi veszteséget okozva.


(forrás: Fujitsu) [+]

Napjaink egyik népszerű ilyen blockchain megoldása az Ethereum, amelyhez kapcsolódóan a veszélyeket hat csoportba sorolták, ezek közül azonban az eddigi eljárások nem voltak képesek valamennyit előre felderíteni. A Fujitsu új algoritmusai azonban nem szenvednek ettől, jóval megbízhatóbbá téve az Ethereum-alapú okos szerződések ellenőrzését.

Azóta történt

Előzmények