Fujitsu blog: egy héten belül eldönthető, jó-e az adott blokklánc projekt

A vállalat új blokklánc-megvalósítási keretrendszerével gyorsan felmérhetők a tervek kockázatai.

A iparágon belül egyre nagyobb az érdeklődés a blokklánc iránt, ami a legismertebb elosztott főkönyvi technológia, és viszonylag sok felhasználási területet fedhet le. Nem egyszerű azonban ebbe beleugrani, ugyanis már magának az eljárásnak a kiépítése is súlyos pénzekbe, akár dollárszázezerekbe kerülhet, illetve nehéz az elején felmérni, hogy maguk a tervek hoznak-e majd tényleges hasznot, vagy a kigondolt koncepció megmarad az álmodozás szintjén.

A Fujitsu a fentiek miatt egy olyan blokklánc-megvalósítási keretrendszert kínál, amivel azt ígérik, hogy öt napon belül kidolgoznak egy olyan termékprototípust, amely kiszolgálná az ügyfél felmerült igényeit, legyen szó új projektről vagy egy meglévő továbbfejlesztéséről. Ezért mindössze 9900 eurót kell fizetni, ami a teljes költségekhez képest elenyészőnek hat.

A gyors, mindössze egy hétig tartó felmérés a keretrendszer központi eleme, aminek során a Fujitsu az ügyfelével közösen új üzleti ötleteket dolgoz ki a blokklánc vagy más DLT-technológiák alapján. A cél azoknak a konkrét üzleti folyamatoknak az azonosítása és tesztelése, amelyek alkalmasak a teljeskörű megvalósításra.

Nagyon fontos tényező a Fujitsu módszertanában, hogy nem maga a technológia van a középpontban, ami gyakori hiba a cégeknél. Többen csak erre fókuszálnak, és arra költik erőforrásaikat, hogy a technológia működjön. Ezzel szemben a japán vállalat magára az üzleti modellre koncentrál, aminek ugyan van technológiai alapja, de az a kulcskérdés, hogy az ügyfél elképzelései hogyan biztosíthatnak tényleges hasznot. Ennek érdekében az érintettek egy kiinduló Hyperledger Fabric alkalmazást hozhatnak létre, és a nagyvállalati környezetben nyújtott teljesítményt megvizsgálva felmérhetik a benne rejlő lehetőségeket.

Ez mind azért nagyon fontos, mert vannak tipikus buktatói a blokkláncnak. A legtöbb cég valószínűleg meglévő folyamatait akarja változatlanul átönteni az új technológiákba, de ez az esetek többségében nem fog működni, legalábbis nem olyan egyszerűen, ahogy elképzelik. Emellett szintén fel kell mérni a blokklánc használatának értelmét. Például bárhol ki lehet építeni egy okosszerződésekre szabott rendszert, de ha az viszonylag ritkán lesz használva, akkor valószínűleg az egyes problémákra vannak olcsóbb alternatívák is. Ezek miatt érdemes az üzleti modell szempontjából vizsgálni a blokklánc ideális alkalmazhatóságát.

Azóta történt

Előzmények