Az Intel végre állást foglalt az Atom grafikus drivere ügyében

A Windows 8 megjelenését követően robbant a bomba, miszerint a gyártók számos Intel Atom platformhoz nem javasolják a Windows 8-ra való frissítést. Ez sajnos nem tett jót az Atom amúgy sem túl acélos hírnevének, hiszen a felhasználók becsapva érzik magukat, és több fórumon követelik az Inteltől a használható terméktámogatás biztosítását a drágán megvásárolt hardverükhöz. Az Intel az ünnepi szezon lebonyolításával végre hivatalosan is reagált, és saját fórumukon elmondták, hogy nem tervezik a Windows 8 operációs rendszer támogatását a régebbi, Atom termékcsaládra épülő gépeken. Az előbbi limitáció alól egyedül a tabletekhez szánt Atom Z2760-as termék a kivétel, de gyári támogatást ehhez sem biztosítanak, így a grafikus drivert nem is érdemes keresni az Intel hivatalos weboldalán.

A fogyasztók becsapva érzik magukat, hiszen a Windows 8-ra való frissítés előtt nem jelent meg figyelmezetés, hogy az új operációs rendszer nem fog működni korábban vásárolt Atom termékeken, így lényegében csak a vásárlás és a frissítés végrehajtása után derült ki, hogy a maximálisan beállítható felbontás 1024x600 pixel, emellett a rendszer mindenféle hardveres gyorsítást nélkülöz. Maga a Windows Store sem érhető el, mivel a grafikus hardvert az operációs rendszer szabványos VGA grafikus adapterként ismeri fel. Könnyen kitalálható, hogy grafikus meghajtó nélkül mennyire használható egy GPU-s gyorsításra jelentősen építő operációs rendszer, így nem csoda, hogy a vásárlók elégedetlenek. Sajnos a tapasztalatok alapján az adott eszköz gyártója nem tud segíteni, amit azzal magyaráznak, hogy nem kapnak drivert az Inteltől, így pedig képtelenek támogatást biztosítani a termékekhez. Ez a gyártók oldaláról érthető, de felmerül a kérdés, hogy ki a felelős a helyzetért. Az Intel hivatalosan nem tesz senkit sem felelőssé, mivel a fórumokon csak annyit írnak, hogy nem lesz támogatás. A miértéket firtató kérdésekre egyszerűen nem válaszolnak.

Sokan az Imagination Technologies néven ismert céget teszik felelőssé, mivel számos Atom termék, különösen az aktuális és az előző generáció képviselői nem saját, hanem PowerVR grafikus magot tartalmaz. Ezt az Intel az előbbi vállalattól licenceli és ez azt is maga után vonja, hogy a grafikus meghajtót a hardver kifejlesztője készíti. Ez sajnos egy képlékeny terep, hiszen az Imagination Technologies eleve nem rendelkezik túl nagy tapasztalattal a WDDM felülettel kompatibilis Windows driverek területén, de ugyanakkor senki sem tudja pontosan, hogy a terméktámogatás hogyan is zajlik. Az ünnepek előtt felkerestük az előbbi céget, hogy végre tisztán láthassunk a támogatás szempontjából.

Az Imagination Technologies szóvivője elmondta, hogy a minden céggel eltérő licenckonstrukciókat kötnek, amelyekről részleteiben nem számolhatnak be, ugyanakkor kiderült, hogy a vállalat nagyon rugalmasan kezeli a terméktámogatást, hiszen grafikus driver nélkül semmit sem ér a hardver. A cég részletezte, hogy minden licencelő teljes hozzáférést kap az összes elkészült és készülő bináris driverhez, amelyek elérhetők a népszerű operációs rendszerekhez, ideértve a Windows 7 és 8 32 bites verzióit. 64 bites binárist egyelőre nem készítenek, de tekintve a PowerVR IGP-t használó termékeket, ez nem komoly probléma. A vállalat igyekszik negyedévente legalább egy új bináris drivert készíteni a termékekhez, ami új funkciókat, valamint javított teljesítményt és kompatibilitást kínál.

Az előbbi bekezdésből már kiderülhetett, hogy az Imagination Technologies nem fejezte be a PowerVR SGX 545-ös hardver támogatását (amit az újabb Intel Atom termékek használnak), így a 32 bites Windows 7 és 8 operációs rendszerhez folyamatosan készülnek új bináris driverek. Felmerül a kérdés, hogy akkor hol csúszik el az Atom terméktámogatása. Nos, az Imagination Technologies nem kötelezi a partnereit a terméktámogatás felhasználására. A bináris állományokat csak elkészítik, illetve elérhetővé teszik, de ha az adott partnerük nem kíván végleges drivert készíteni belőle, akkor az ellen sincs kifogása a cégnek.

Sajnos ez egy rendkívül bonyolult ügy. Az Imagination Technologies felkapcsolt néhány lámpát, így alapvetően világosabban lehet látni, de nagy kérdés, hogy ha van bináris driver, akkor az Intel miért nem teszi meg az elégedetlen felhasználóknak azt a szívességet, hogy a drágán vásárolt terméket használhatóvá teszi Windows 8 alatt is. Az érthető, hogy a vállalat sosem garantálta, hogy az elmúlt év elején megjelent Cedar Trail platform kompatibilis lesz a Windows 8-cal, de ez a konkurensekre is igaz, és ezek a cégek mégis teljes értékű támogatást biztosítanak akár a három-négy évvel korábban megjelent termékekhez is. Ilyen agresszív termékamortizációval régen lehetett találkozni, így nem csoda, hogy az Atom márkanév lassan elveszti minden értékét.

Érdekes a legújabb Atom Z2760 helyzete. Ez az első Atom, amit az Intel úgy tett le az asztalra, hogy eleve nem kínáltak hozzá gyári támogatást. Erre jó példa, hogy a termék az Intel drivereket összesítő adatbázisában nem létezik. A Windows 8-hoz a drivereket a gyártók biztosítják, vagyis az Atom Z2760 úgynevezett eszközszintű támogatást élvez. Ez nem újdonság, mivel több évvel korábban a notebookokat eleve ilyen formában támogatták, azaz minden frissítésért az adott eszköz gyártójához kell fordulni. A gyári terméktámogatás az utóbbi években vált népszerűvé, mivel egyre több feladatra fogható be a grafikus processzor és jellemző volt, hogy az eszköz gyártója a megjelenéskor kiadott driverek után már nem foglalkozott a termék támogatásával. Ez abból a szempontból probléma, hogy a grafikus vezérlőnek lehet bármilyen nagy tudása, a régi driver egyszerűen visszafogja. Az érintett cégek erre vezették be a gyári támogatást, amivel a drágán vásárolt termékek képességei folyamatosan frissülnek, így egyre jobban működnek, és egyre több funkciót kínálnak. Persze az Atom esetében eleve nincs sok lényegi különbség a gyári és az eszközszintű támogatás között. A Cedar Trail platformhoz például mindössze egyetlen Windows 7 32 bites grafikus driver jelent meg még az előző év januárjában, vagyis értékelhető gyári támogatásról eleve nem beszélhetünk. Ennél rosszabb úgy sem lehet a Clover Trail Windows 8-as támogatása, még ha eszközszintű is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés