2019. február 24., vasárnap

Útvonal

Hírek » TV & Audió rovat

Focivébé 3D-ben

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Idén 85 sporteseményt közvetít ezzel a technológiával az ESPN.

Nem is lehet kérdés, 2010 a 3D éve! Korábban már pedzegették, hogy ha minden jól megy, akkor az idei évben már lezajlanak az első háromdimenziós tévéközvetítések, de konkrétumok eddig nem nagyon láttak napvilágot. A legnagyobb amerikai sportcsatorna, az ESPN azonban most megtörte a csendet.

A vállalat bejelentette, hogy igazi nagy hallal kezdik a háromdimenziós tévéközvetítéseik történelmét, hiszen június 11-től a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit sugározza a csatorna 3D-ben. Sean Bratches, az ESPN értékesítési és marketing divíziójának első embere ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy mint minden döntésüknél, itt is felmérik majd a technológiában rejlő további lehetőségeket, de azt is hozzátette, bízik benne, hogy a sportrajongók is vevők lesznek a kezdeményezésre. Nélkülük ugyanis valóban nem ér semmit az egész.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

A focivébé után az ESPN rajta marad a háromdimenziós közvetítéseken, hiszen utána rögtön jön a Summer X Games névre hallgató extrémsport-viadal. Később pedig érkeznek majd a 3D NBA-, egyetemi amerikaifutball-, illetve egyetemi baseballmérkőzések. Az idei évben összesen nyolcvanöt eseményt közvetítenek majd ezzel a technológiával, ami mindenképpen azt jelzi, hogy eljött a háromdimenziós közvetítések ideje.

Az ESPN idén nyárig minden lehetőséget megragad, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. A technológia tesztelése már két éve tart, és ennek a folyamatnak a részeként tavaly szeptemberben próba jelleggel már közvetítettek egy egyetemi amerikaifoci-mérkőzést néhány egyetem diákjainak. A kísérletben részt vevők ekkor elmondták, hogy az élmény lenyűgöző volt, ám azt is kiemelték, hogy a gyors mozgások megterhelték a szemet. Ezen mindenképpen változtatni kell, mondta ezzel kapcsolatban Chuck Pagano, az ESPN technológiai fejlesztésekért felelős vezetője. Azt is hozzátette, hogy számos kérdés még mindig nyitott, és visszautalt a HD hőskorára, amikor is hasonló helyzetben voltak. Akkor sem tudták, hogy a technológia vajon beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, hogy mi lesz a felhasználók reakciója.

Forrás: 2006 Fifa World Cup
Forrás: 2006 Fifa World Cup

Az mindenestre tény, hogy a háromdimenziós közvetítés pluszköltséget jelent majd a csatorna számára. Az pedig egyelőre nem tiszta, hogy ezt „lenyeli”-e a vállalat. Nem kis összegről van szó, hiszen amennyiben egyidejűleg sugároznak hagyományos és 3D adásokat, akkor az új közvetítőállások kiépítése mellett szükség van egy második technikai személyzetre is, ami szintén nem olcsó mulatság.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.