Hirdetés

A QD-OLED kijelzők megérkeznek a profi világba is

Jön az első, filmeseknek, stúdiósoknak szánt monitor, a Flanders XMP550.

A hollywoodi és egyéb filmstúdiók speciális megjelenítőket használnak a munkáik során a felvételek ellenőrzésére. Sokáig a Sony BVM-X300 uralta ezt a szektort, amely egy RGB OLED eljárásra épülő, 30 hüvelykes készülék. E legendás modell színei, kontrasztja gyakorlatilag tökéletes, viszont a maximális fénysűrűsége csupán 1000 cd/m².


[+]

Ez pedig ma, amikor a HDR megkerülhetetlennek számít, és rengeteg az ennél magasabb fénysűrűségű termék, kevés. Helyette az elmúlt időszakban a Dolby Pulsar 42 hüvelykes LCD készülékét használták, amelynek csúcs fénysűrűsége elég nagy, 4000 cd/m², viszont értelemszerűen a feketéje és a kontrasztja sem az igazi.

Most viszont egy új versenyző érkezett, mégpedig a Flanders XMP550. Ez már a Samsung Display 2023-as, 55 hüvelykes, kvantumpontos QD-OLED paneljére épül. Maximális fénysűrűsége meghaladja a 2100 cd/m² értéket, a felbontása pedig 3840x2160 képpont. A színei állítólag tökéletesek, ahogy a kontrasztja is. A fejlesztést szeptembertől lehet majd megvásárolni, egyelőre még ismeretlen áron.

Előzmények

Hirdetés