Feltűnt a GeForce GTX 660 az Acer egyik PC-jében

Az NVIDIA a Kepler architektúrára épülő generációban még adós a játékosok keménymagjának szánt VGA-kkal, hiszen a GK104-es lapkára épülő GeForce-ok lényegében csak a felsőházban érhetők el, a legtöbb vásárló számára megfizethetetlen árazás mellett. Ezenkívül a termékcsalád része még az eléggé félresikerült GK107-es GPU, mely a nemrég megjelent GeForce GT 640 alapja, de ennek teljesítményét látva talán jobb nem is beszélni róla. Nagyon hiányoznak azonban a 650-es és a 660-as modellek, hiszen nélkülük az AMD Radeon HD 7700 és 7800 sorozat ellenfél nélkül van a piacon, ami biztos nem hoz árversenyt.

Nemrég azonban felcsillant a reménysugár, hiszen a Proshop webáruházban feltűnt egy asztali PC, mely egészen pontosan az Acer Aspire G3620 Predator jelzést viseli, és ebben a VGA szerepét elvileg egy GeForce GTX 660 látná el. A termék szinte azonnal eltűnt a webáruházból, de a Google szerverei lementették az adatokat, ahonnan már nem lehetett törölni. Persze túl sok információ azért nem derült ki a termékről, így csupán annyi került megerősítésre, hogy 1,5 GB fedélzeti memóriát kap, vagyis a memóriabusz 192 bites lesz, ami a Kepler felépítését ismerve három ROP blokkot, azaz összesen 24 blending egységet jelent.

Az nincs megerősítve, hogy melyik GPU-val dolgozik az ominózus kártya, de arról lehet tudni, hogy a GK104 és a GK107 közé a GK106 fog beékelődni. Minden bizonnyal az NVIDIA nem akar még egy olyan eltorzított dizájnnal előállni, amilyennel a GK107 rendelkezik, így nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a GK106-ot már sokkal arányosabbra tervezik. Éppen ezért ki lehet indulni a GK104 felépítéséből. Ha egy ROP blokk eltűnik, akkor szinte bizonyos, hogy az ideális arányok fenntartása érdekében ugrik egy úgynevezett GPC blokk is. Ezt a feltételezést követve a lapkába hat darab SMX és három raszter motor kerülhet. Ha az SMX-ek felépítése nem változik, akkor összesen 1152 darab CUDA magra lehet számítani.

Valószínű, hogy a GeForce 650-es VGA-kra is a GK106-os GPU kerül majd (némileg megcsonkolva), ugyanis a GK107-nek semmi esélye befogni a Radeon HD 7700-as sorozat Cape Verde kódnevű lapkáját.

Előzmények

Hirdetés