Extravékony merevlemezzel hódít a Seagate

A netbookok és az ultravékony notebookok esetében megfigyelhető, hogy a készülékek egyre könnyebbek és vékonyabbak lesznek. Természetesen ez a folyamat a részegységekre is kihat, így termék komponenseinek is követni kell a trendeket. Ennek megfelelően a merevlemezeiről elhíresült Seagate előállt a világ legvékonyabb 2,5 hüvelykes merevlemezével.

Hirdetés

A Seagate Momentus mindössze 7 mm-es vastagsággal rendelkezik, ami közel 25%-kal kisebb érték a hagyományos 2,5 hüvelykes merevlemezekhez viszonyítva. A 160 és 250 GB-os kivitelben elérhető, SATA-300 intefészre köthető termék 8 MB-os gyorsítótárat használ, a motorja pedig percenként 5400 fordulatot tesz meg. A gyártó az adattárolót a következő hónapban kezdi el szállítani az OEM partnereknek.

A Momentus elsősorban a netbookokban és az ultravékony notebookokban fog hódítani. A felmérések szerint a kisméretű mobil gépek 90%-a valamilyen 2,5 hüvelykes merevlemezt használ, mivel a kisebb, 1,8 colos megoldások és az SSD-k túl drágák. A konkurensekhez viszonyítva a Seagate új üdvöskéje, rendkívül vékony kiviteléből kiindulva, előnyt élvez, így nem meglepő a gyártó lelkesedése.

A Seagate a Momentus bejelentése mellett a notebookos merevlemezek jövőjére is kitért. A gyártó saját kutatása alapján azt prognosztizálja, hogy a 7200 fordulat/perces motorral rendelkező winchesterek 2010-ben jelentős növelik a részesedésüket a mobil számítógépek piacán, sőt 2011-ben a noteszgépek többsége már ilyen HDD-vel lesz felszerelve. A vállalat szerint az SSD-k nem terjednek ilyen gyors ütemben, sőt előreláthatólag 2013-ig nem fogják átlépni a 10%-os piaci részesedést sem. Ez természetesen az árakkal magyarázható, hiszen jelenleg az SSD-vel felvértezett notebookok gyorsak ugyan, de nagyon drágák és a tárkapacitás szempontjából is lemaradnak a merevlemezek mögött.

A Seagate ugyan nem erősítette meg a 7200 fordulat/perces motorral rendelkező extravékony Momentus modell létezését, de a gyártó felmérése alapján sokan már tényként kezelik a gyorsabb verzió érkezését. Ezzel kapcsolatban nem nyilatkozik a vállalat, így a találgatások mellett kénytelenek vagyunk megvárni a hivatalos bejelentést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés