Nem ad ki következő generációs VGA-kat az EVGA

Részben a piacot, részben pedig az NVIDIA-t okolja a vállalat vezetője.

Velős és sokkoló bejelentést tett nemrég az EVGA a saját fórumán belül, amelyből kiderült, hogy nem terveznek a következő generációs VGA-kkal, vagyis nem mutatnak majd be egyetlen GeForce RTX 40 sorozatú modellt sem. Ettől függetlenül a vállalat az aktuális termékskáláját megőrzi, és a terméktámogatást is biztosítani fogják, továbbá a garanciális ügyintézésekhez elengedő készletet halmoztak fel.

A hírfolyamot egyébként a Gamers Nexus nevű YouTube csatorna fentebb beágyazott videója indította el, amely részletezte, hogy az EVGA már korábban meghozta a döntését, és erről a partnerüknek számító NVIDIA-t is tájékoztatták.

Hirdetés

Az okok között két tényezőt érdemes vizsgálni. A legfőbb indok a VGA-kkal manapság elérhető rendkívül alacsony haszonkulcs lehet, ami a Jon Peddie Research szerint 2022-ben mindössze 5% környékére esett vissza. Eközben például a piacot nagyrészt kiszolgáló NVIDIA nagyon magas, 60% fölötti haszonkulccsal dolgozik. Az eleve látványos különbség mellett a VGA-kat gyártó partnerekre eső teher sem kevés, hiszen foglalkoznak a garanciával, az egyedi nyomtatott áramkörök megtervezésével, illetve részben a terméktámogatással is. Utóbbiba beletartoznak bizonyos tuningszoftverek, noha talán ezek fenntartási költsége arányaiban a legkevesebb.

Az EVGA esetében a terhek valamivel nagyobbnak számítanak, mert a cég 48 órán belüli garanciával dolgozik, és állandóan elérhető ügyfélszolgálatuk is van. Többek között emiatt tudják uralni az USA VGA-piacának nagyjából 40%-át, illetve Európa nyugati részén is vaskosabb részesedésük van. Ennek tudatában az EVGA joggal várhatta el, hogy az NVIDIA kiemelt partnerként kezeli őket, ami korábban jellemző is volt, mostanra viszont ez a kapcsolat szimpla ügyfél-eladó viszonnyá redukálódott. Ezt minden bizonnyal sérelmezte Andrew Han, a vállalat alapítója és vezetője, és a kilépéssel kapcsolatos döntésében közre is játszhatott.

Bár az EVGA lépése logikátlannak tűnhet azt figyelembe véve, hogy a teljes üzletük nagyjából 70-80%-át a VGA-k teszik ki, valójában nagyon is átgondolt változásról van szó. Az idei haszonkulcs annyira minimális volt, hogy gyakorlatilag nem adott mozgásteret a piaci folyamatokra való reagálásra. Bizonyos hardvereket már veszteséggel tudnak csak eladni, főleg az erősebb, drágább GeForce-okat. A vállalat vezetője valószínűleg látja azt is, hogy ez a helyzet a következő generáció során sem javul majd, így pedig nincs értelme a piacon való részvételnek.

A cég bevétele tehát biztosan jelentősen csökkenni fog, ugyanakkor a nyereségük javulhat, mivel az EVGA beviteli eszközöket, bővítőkártyákat, processzorhűtőket, alaplapokat és tápegységeket is gyárt. Utóbbi két terület az, ami még jelentősebb bevételhez juttatja a vállalatot, és a jövőben valószínűleg ezek kerülnek fókuszba.

A tápok tekintetében már eleve jó helyzetből indulnak, hiszen az eddigi megoldásaik is kedveltek voltak a kasszáknál, míg az alaplappiacon ugyan nagy a verseny, viszont eléggé jövedelmező területről van szó. Itt az EVGA már az Intel és az AMD megoldásait is kiszolgálja, igaz egyelőre csak a csúcskategóriát tekintve. Utóbbit elkezdhetik akár lefelé is bővíteni, hiszen a VGA-piacból való kiszállás után rengeteg mérnöki kapacitásuk szabadul fel, amit nagyon jól lehetne kamatoztatni alaplapok tervezésénél.

Végül felmerülhet az a kérdés is, hogy a vállalat szeretne-e AMD vagy Intel grafikus vezérlőkre épülő VGA-kat gyártani. Nos, ezt egyelőre a cég elutasítja, vagyis a VGA-piacot általánosan jegelik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés