Érkezőben az új Phenom II processzorok

Örömmel jelenthetjük, hogy az AMD tartotta a szavát, ugyanis a februárra ígért Socket AM3 tokozású, Phenom II processzorok első inváziója megérkezett. Az elmúlt napokban három modell tűnt fel a külföldi webáruházak árlistáján. Ezek közül egy továbbra is a négymagos Deneb, kettő pedig a hárommagos Heka kódnevű lapkára épül, TDP fogyasztásuk 95 watt körül alakul. A modernebb, Socket AM2+ foglalattal ellátott alaplapok képesek lesznek a Socket AM3 tokozású processzorokat is fogadni a megfelelő BIOS segítségével, további információkért érdemes az alaplapgyártók hivatalos weboldalát felkeresni.


Foglalat kompatibilitás. [+]

A négymagos Phenom II X4 810 jelzésű termék 2,6 GHz-es órajellel rendelkezik, és négy darab 512 KB-os L2 gyorsítótárat tudhat magáénak. Az L3 gyorsítótár azonban 4 MB-os kapacitású lett, ami 2 MB-tal kisebb tárolóterületet jelent a Socket AM2+ tokozású Phenom II modellekhez viszonyítva. A processzort 168 eurós listaáron lehet rendelni.

A hárommagos versenyzők között bemutatkozik az Heka kódnevű lapka, mely a 2,6 GHz-es Phenom II X3 710 és a 2,8 GHz-es 720 alapját képezi. Utóbbi Black Edition jelzéssel jelentkezik, ami állítható szorzót eredményez. A Heka tulajdonképpen a Deneb chipből keletkezik, mégpedig az egyik processzormag letiltásával. Az L2 továbbra is 512 KB-os, míg az L3 gyorsítótár 6 MB kapacitású. Az alacsonyabb órajelű modellt 118, míg a gyorsabb verziót 138 eurós listaáron kínálják.

A legújabb információk szerint az év második felében az AMD komolyabb órajellel megtámogatott Phenom II processzorokat is bevezet, melyek továbbra is a Deneb magra épülnek. Az előrejelzések szerint akár a 3,5 GHz-es órajel is elérhető a 125 W-os TDP fogyasztás megtartásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés