Ergonómiaorgia a Microsoft hardveres műhelyéből

Új vezeték nélküli desktoppal (azaz egeret és billentyűzetet is tartalmazó készlettel) rukkolt elő a Microsoft hardverfejlesztő részlege, mely az utóbbi években különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a felhasználók keze alá minél kényelmesebben használható beviteli- és mutatóeszközöket adjon. Eme filozófia jegyében fogant még tavaly a vállalat kínálatának egyik legújabb és legfeltűnőbb terméke, a Natural Wireless Laser Mouse 6000, mely most egy szintén ergonomikusnak nevezett billentyűzettel – a Natural Egronomic Keyboard 4000 vezeték nélküli változatával – együtt is forgalomba kerül.

A Natural Ergonomic Desktop 7000 elnevezésű készletben található egér a szokásos kialakítással szembehelyezkedve a vízszinteshez képest jelentősen megdöntött és megemelt felső ívekkel rendelkezik. A gyártó szerint mindez a kéz ízületei számára kifejezetten pihentető fogást eredményez, a csuklóra és a kézfejre, kéztőcsontra nehezedő nyomás pedig ily módon jelentős mértékben csökken (a hosszú használat során érzett sajgó fájdalom gyakran ettől a csonttól indul). A négyirányú görgetőgombbal és öt programozható nyomógombbal ellátott vezeték nélküli lézeres egér nemcsak kényelmes, de precíz és energiatakarékos is egyben: a Microsoft ennél az egérnél is a hangzatos High Definition Laser Technology névre keresztelt optikai letapogatást alkalmazza, a két ceruzaelem pedig szokás szerint átlagosan hat hónapig húzza az egérben.

Az egér mellett a klaviatúráról is az íves felületek köszönnek vissza: a gombokat két, egymással 14 fokos szöget bezáró részre osztották, a természetesebb kéztartást lehetővé tevő kialakítás ráadásul a középtájék fele kissé emelkedik is, a csuklók pedig műbőr bevonatú támasztékon pihenhetnek. Az alapbillentyűkön, illetve a ma már szokványosnak nevezhető funkciógombokon kívül középen egy Zoom Slidernek nevezett pöcök is helyet kapott, amellyel nagyobb képekben, dokumentumokban szabályozható a nagyítás mértéke.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés