Eltűnik az 1 GB-os Radeon HD 7850

Az AMD Radeon HD 7790 startjával számítani lehetett rá, hogy az 1 GB-os Radeon HD 7850 forgalmazása befejeződik. A gyártókat megkerestük ezzel kapcsolatban és megtudtuk, hogy a gyártást már leállították, így a szállítás csak a készlet erejéig lehetséges. Természetesen a 2 GB-os Radeon HD 7850 gyártása nem fejeződik be, de ez a termék eleve 50-60 dollárral drágább az új jövevénynél.

Az 1 GB-os Radeon HD 7850 és a Radeon HD 7790 között 30 dollár különbség van, hiszen előbbi jellemzően 179, míg utóbbi 149 dolláros áron vihető haza. Az árazás eltérését indokolja a teljesítménykülönbség is, de a gyártók szerint stratégiailag nincs értelme két egyedi gyártósort igénylő terméket ennyire közel tartani egymáshoz, így az 1 GB-os Radeon HD 7850-nek mennie kell. A Radeon HD 7790 mellett jelentős érvek szólnak, hiszen sokkal olcsóbb gyártani, így olcsóbban árulva is több hasznot hoz, emellett a kategóriában fontos fogyasztás/teljesítmény aránya nagyon jónak számít.

Búcsúzik az 1 GB-os verzió
Búcsúzik az 1 GB-os verzió

Pár helyen felmerült, hogy az 1 GB-os Radeon HD 7850-nek a memóriagyártók okozzák a vesztét, mivel nem szállítanak többet olyan memóriát, ami erre a kártyára kell. A gyártók elmondása szerint valóban van olyan memóriagyártó, amely az 1 gigabites GDDR5 lapkák gyártását befejezi, de ez a döntés önmagában nem befolyásolta volna az 1 GB-os Radeon HD 7850 sorsát, így a forgalmazás beszüntetésének inkább stratégiai okai vannak. Természetesen a kártya nem tűnik el azonnal a boltok polcairól, hiszen a raktárakban még van utánpótlás, de pár hónapos távlatban már a 2 GB-os Radeon HD 7850 fog dominálni. Ez egyébként annyira nem nagy gond, hiszen van esély a 2 GB-os verzió árcsökkenésére, és így senkinek nem fog hiányozni az 1 GB-os verzió.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés