Eladja Alchemy üzletágát az AMD

Hirdetés

Az AMD 2002-ben, az Alchemy Semiconductor felvásárlását követően indította útjára Alchemy nevű processzorcsaládját. A MIPS architektúrára épülő, energiatakarékos processzorokat különféle beágyazott rendszerekben, (mobil) médialejátszókban, set-top boxokban és más szórakoztatóelektronikai berendezésekben, valamint biztonságtechnikai és hálózati eszközökben használják. Az AMD az utóbbi négy évben nemcsak chipeket szállított, hanem több partnerével együttműködve referenciaplatformokat is készített, melyekkel a gyártók számára kívánták megkönnyíteni kész termékek tervezését.

Az AMD most megválik ettől az üzletágtól, így processzorkínálatában a széles körben ismert termékcsaládok mellett csak a Geode lapkák maradnak, azaz az egész paletta x86-kompatibilis lesz. Az Alchemy termékvonalat és ügyfeleit a Raza Microelectronics, Inc. (RMI) veszi át, mely beágyazott rendszerekbe szánt és kommunikációs chipekre specializálódott, így jól illik portfóliójába a szerzemény. Az AMD egyúttal befektetőjévé válik az RMI-nek, és a két vállalat a tervek szerint továbbra is szorosan együtt fog működni.

A kiadott közlemény utal arra is, hogy a kooperáció kiterjed a nemrég bejelentett, az AMD lapkái mellé alkalmazásspecifikus koprocesszorok fejlesztését segítő Torrenza programra is, az azonban egyelőre nem publikus, hogy ez pontosan mit takar. A két vállalat közötti ügylet létrejöttét nyilvánvalóan nem nehezítette meg, hogy az RMI főnöke az az Atiq Raza, aki korábban a NexGen, majd az AMD elnök-vezérigazgatója is volt egy időben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés