AMD projekt a nappalik meghódítására

Ez év első negyedében kerülnek piacra az Intel Viiv logóját viselő, elsősorban házimozizásra, multimédiás felhasználásra szánt számítógépek. Ezek a HTPC-k (Home Theater PC) – a Centrino mobil platformhoz hasonlóan – meghatározott alkotóelemeket (az Intel által készített kétmagos processzort, chipsetet, platformszoftvert és legalább vezetékes hálózati interfészt) tartalmaznak, jár hozzájuk távirányító, és bár nem kötelező tartozék, de várhatóan többségükbe kerül tévétuner is.

A Viiv koncepció lehetővé teszi hagyományos hordozókon terjesztett digitális tartalmak lejátszását, feldolgozását, helyi hálózaton történő megosztását, de minthogy teljesértékű számítógépről van szó, az online szolgáltatások teljes palettáját is igénybe lehet venni, így nem csoda hogy számos tartalomszolgáltató is támogatói között van.

A szórakoztatóelektronika és a PC-ipar közeledésének gyümölcseiből az AMD is szeretne részesülni. Eddig főként célszámítógépek, set-top boxok építéséhez kínált referenciacsomagokat, melyek a Geode vagy Alchemy chipekre és más gyártók jelprocesszoraira alapozva tették lehetővé a multimédiás anyagok kezelését, internetes és VoIP szolgáltatások igénybevételét. A vállalat időközben felismerte az Intel stratégiájában számára rejlő veszélyeket, hiszen a Viiv ugyan a gyártópartnerek számára írja elő, milyen kritériumoknak kell megfelelniük a gépeknek, de lényegét, üzenetét tekintve magukat a fogyasztókat szólítja meg. Ráadásul az Intel nem beágyazott rendszereket, hanem korlátlan funkcionalitású számítógépeket kíván értékesíteni vele.

Az AMD mostani reakciója nem váratlan, bár bizonyos szempontból meghökkentően fantáziátlan. A vállalat a LIVE! márkanév feltámasztásáról adott hírt, melyet a 2006 közepén piacra kerülő multimédiás asztali PC-k és noteszek viselhetnek. Fő célként gyakorlatilag itt is a sokoldalú multimédiás képességeket, az egyszerű kezelhetőséget, a digitális tartalmakhoz való hozzáférés elősegítését fogalmazták meg.

A platform szíve az asztali konfigurációknál a kétmagos Athlon 64 X2 processzorcsalád lesz, ami teljesítmény és ár tekintetében kissé túlzásnak tűnik. (A Viiv gépek jó részébe várhatóan már a Yonah magos mobil processzorok fognak kerülni, melyek kisebb fogyasztásuk révén alkalmasabbnak tűnnek e feladatra. A koncepcióba az AMD oldalán akár a kétmagos Turion 64 is beleférne, de erről egyelőre csupán a LIVE! logós notebookok kapcsán esett szó.)

Akárcsak a versenytárs, az AMD is a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre alapoz, ám a platform többi alkotóelemét egyelőre nem definiálták nyilvánosan. A partnerek között megtalálható a Microsoft, az Alienware, az ATI, az NVIDIA, a Broadcom és a VIA is, valamint néhány tartalomszolgáltató.

A közleménnyel egyidejűleg az AMD az STMicroelectronicsszel közös bejelentést tett egy hálózati kommunikációra képes új set-top box típusról. A készülék földi, kábeles és műholdas szórású műsorok vételére is képes, támogatja a nagy felbontású videoanyagok H.264 és WMV9 tömörítési algoritmusait is. Hálózati interésze jóvoltából PC-ken tárolt anyagok lejátszására is alkalmas, és különféle online, on-demand szolgáltatások igénybevételére is használható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés