Bemutatkoztak az AMD első „igazi” négymagos CPU-i is

Az AMD tegnap szűk körben, az éves AMD Industry Analyst Forum keretén belül működés közben demózta első x86-alapú négymagos processzorait. Az egy szilíciumlapkán négy magot tartalmazó, 65 nanométeres SOI gyártástechnológiával készülő, Barcelona kódnevű Opteronok közül négyet építettek a demonstrációra kiállított szerverbe, így a rendszer összesen 16 mag számítási teljesítményét vonultatta fel. Az AMD megoldása alapjaiban különbözik az Intel által az asztali PC-k és szerverek piacára már bevezetett négymagos rendszertől; a világelső processzorgyártó ugyanis két kétmagos processzort (lapkát) szerel egy tokba Core 2 Quad és Xeon 5300-as sorozatú CPU-inál.

A napokban demózott szerverprocesszorokról egyelőre semmilyen konkrét teljesítményadatot nem hozott nyilvánosságra gyártója, így nem tudni többek közt, hogy a CPU-k milyen órajelen járnak, illetve nem ismert az sem, hogy a magok pontosan mekkora gyorsítótár felett rendelkeznek. Az AMD ellenben megerősítette, hogy tartja magát korábbi ígéretéhez, miszerint a kétmagos Opteronokkal szerelt rendszerek könnyűszerrel bővíthetők lesznek négymagos CPU-kkal, lévén az újdonságok is a nyáron debütált Socket F foglalatba illeszkednek majd. A négymagos Opteronok mindezek mellett hatékonyabbak is lesznek a kétmagos megoldásoknál; az AMD szerint az újdonságok számítási teljesítmény-felvett teljesítmény aránya lényegesen javul majd az elődökhöz képest.

Bár az AMD igyekszik azt kommunikálni, hogy a „natív” négymagos rendszer az Intel által alkalmazott megoldáshoz képest több előnnyel szolgál, a vállalat ezzel egyszersmind egy öngólt is lő magának, hiszen a második számú processzorgyártó az asztali gépek szegmenségben éppen tegnap indította útjára első négymagos platformját, a Quad FX-et. A két Athlon 64 FX processzort felvonultató rendszer márpedig közelebb áll az Intel által alkalmazott megoldáshoz, ráadásul az AMD négymagos rendszere alapjaiból adódóan jóval bonyolultabb felépítésű és költségesebb is riválisánál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés