Hirdetés

Egyszerre zavarná le az új CPU-k és GPU-k bejelentését az AMD

Először a szerverpiaci megoldások érkeznek, majd nem sokkal később a játékosoknak szánt termékek. A tölteléket képző újdonságok nem kapnának jelentős figyelmet.

Az AMD jelenleg az őszi termékfrissítés előkészítésén dolgozik a partnereivel, és a legfrissebb tervek szerint nem lenne túl sok külön rendezvény. A cég alapvetően két nagyobb eseményre szűkítené le a tervezett startokat: előbb a szerverpiacra koncentrálnának, azután pedig a játékosoknak szánt frissítések mutatkoznának be.

Hirdetés

Mivel az elmúlt időszak, gyakorlatilag világszintű leállása nagyon átírta az eredeti forgatókönyvet, a vállalat úgynevezett platformbemutatókra vált, tehát effektíve nem csak egy-egy részegységre hegyezik ki a mondandójukat, hanem arra az előnyre is, amihez a vásárló jut, ha az AMD-től szerzi a CPU-t és a GPU-t is, legalábbis a szervereknél.

A szerverpiaci megoldások már ott vannak a partnereknél, eredetileg augusztus 7-én startolt volna a Zen 3 magokat használó Milan platform, majd rá pár hétre az új Radeon Instinct gyorsító. Egyelőre a pontos bemutató dátuma még mindig kérdéses, de a partnerek tudják vállalni az őszi startot.

A változással nem is biztos, hogy annyira rosszul jár az AMD, ugyanis az új Radeon Instinct gyorsítót konkrétan a Milan platform mellé tervezték. Bár a processzor tekintetében bizonyosan sokat számít a Zen 3 mag, illetve az ezzel érkező új CCX kialakítás, nem beszélve a módosított L3 gyorsítótárról, mégis a második generációs Infinity Fabric lesz a rendszer kulcselem, ami kiterjed az új, CDNA architektúrára épülő Radeon Instinct gyorsítóra is. Ilyen formában a Milan platform lehetőséget ad arra, hogy egy kétutas, Zen 3 magokra épülő szerverbe akár nyolc CDNA dizájnt használó GPU is bekerüljön úgy, hogy ezek a gyorsítók Infinity Fabric interfészen keresztül össze legyenek kötve egymással, ráadásul minden GPU-nak közvetlen memóriakoherens kapcsolata lehet a másikkal. Ez a felépítés nagyságrendileg kiterjeszti a jelenlegi skálázhatósági lehetőségeket.

A Milan platform tehát nem pusztán egy újabb verziójú magot hoz a Rome platformhoz viszonyítva, hanem sokkal inkább koncentrál a gyorsítók alkalmazásának kiterjeszthetőségére. Ezzel párhuzamosan érkeznek tesztdizájnok is, amelyek leginkább a fejlesztőknek szólnak. Bár ennyi változás mellett furcsának hangzik, de a Milan platform csak egy átmenetet képvisel, amelynek keretében az AMD előkészíti a terepet a Genoa platform számára. Ehhez olyan tesztszerverek is készülnek, ahol a processzor mellé be lesz kötve egy gyorsító az Infinity Fabric interfészen keresztül, így gyakorlatilag a két részegység egységes memóriaképet lát majd. Ez tulajdonképpen a 2021-es év vége felé érkező Genoa platform nagy fejlesztése. Az AMD erre a partnerek felé CPU-szerű programozhatóságként utal. Ez effektíve azt jelenti, hogy a rendszert hasonlóan kell majd programozni, mintha csak CPU lenne benne, vagyis az adatmozgásra, illetve a memória kezelésére vonatkozóan nem kell beírni semmit, miközben a kód futni fog a gyorsítókon. A skálázhatóság itt még kérdéses, egyelőre kétutas, nyolc gyorsítós koncepció létezik, de a lényeg, hogy mind a tíz részegység pontosan ugyanazt a memóriaképet látja. Ez a képesség csak akkor lesz elérhető, ha az ügyfél CPU-ból és GPU-ból is AMD dizájnt vásárol, a gyártók keverése során a klasszikus GPGPU programozási megoldások maradnak alkalmazhatók.

Az asztali piacon szintén egyszerre lesznek bemutatva a Zen 3-as, Vermeer kódnevű processzorok, illetve az RDNA 2 dizájnt használó Radeonok. Ezekről sajnos kevés adat van, talán azért, mert a szerverpiaci bejelentés után jönnek szóba egy külön rendezvényen. Ekkor mutatkoznak be a vállalat szoftveres fejlesztései is, ideértve felújított Radeon Software-t, illetve az házon belüli alapokra építkező StoreMI-t. A játékok szempontjából a DiRT 5 és a Godfall PC-s portja kapja majd a főszerepet.

Lesznek még bizonyos tölteléktermékek, például az asztali Ryzen SoC APU-k új generációja. Ezek szállítása megkezdődik az iskolakezdéssel párhuzamosan, de olyan nagyon komoly felhajtást nem fognak kapni, egyszerűen erre a túl ömlesztett útiterv miatt nincs idő és lehetőség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés