Hirdetés

Kiszivárgott útiterv árulkodik az AMD érkező fejlesztéseiről

Vermeer, Warhol, Raphael, Van Gogh, Rembrandt és Dragon Crest. Lesz itt minden, mint karácsonykor!

Hirdetés

Az elmúlt héten egy MebiuW néven tevékenykedő Twitter felhasználó két képet hozott nyilvánosságra, amely részben mutatja az AMD útitervét. Úgy tudjuk, hogy a kiszivárgott dia egy általános előrejelzés volt, vagyis magukat a fejlesztéseket jelölték meg benne, amelyek jöhetnek az asztali és a mobil piacra. Itt a konkrét kódneveknél majd kitérünk arra, hogy melyik hova érkezik. A képeknek egyébként utánakérdeztünk, és megerősítést kaptunk arról, hogy valóban egy AMD-s dokumentumból származnak, továbbá némi extra információkra is szert tettünk.


(forrás: MebiuW) [+]

Az asztali processzorok piacára hamarosan megérkezik a Socket AM4-es tokozású Vermeer, amely bevezeti a Zen 3-as magokat, de jövőre ezt leváltja a Warhol, ami az előbbi dizájnnak alapvetően az optimalizálása lesz, így marad Socket AM4-en. 2022-ben viszont jön az új foglalat, és ezzel együtt a Raphael, amely 5 nm-es node-on készülő, Zen 4 magokkal dolgozó CPU chipleteket használ, DDR5 memóriákat fog támogatni, illetve a PCI Express 5.0-ra is rárepül. Ráadásul itt már az IO hub mellé nem csak CPU chiplet, hanem harmadik generációs Navi architektúrára épülő GPU chiplet is beköthető az Infinity Fabric 3.0-s interfészen keresztül. Utóbbi a jelenlegi tervek szerint opcionális, tehát lesznek majd csak CPU chipletet használó verziók, illetve CPU és GPU chipletet keverő megoldások.


(forrás: MebiuW) [+]

Az APU-k frontján a Renoir utódja a Cezanne lesz, amely nem új adat, és azt is régóta tudni róla, hogy elsődlegesen a processzor oldali teljesítményre fókuszál a Zen 3-as mag bevetésével, viszont az IGP marad Vega dizájn. Ebből egyébként lesz mobil és asztali, Socket AM4-es megoldás is. Ennek a leváltója 2022-ben a Rembrandt, amely már valamilyen modern gyártástechnológiával készül, és továbbfejlesztett Zen, illetve Navi dizájnokra épül majd. Egyelőre csak mobil termékként van jelölve, de nem kizárt, hogy lesz asztali verzió, viszont a Raphael a GPU chiplettel ki tudja váltani az APU-kat a méretes PC-k szintjén.

Egyfajta új termékkategóriát képvisel a Van Gogh, ami 7 nm-es node-on készül, és a Zen 2-t párosítja egy második generációs Navi dizájnnal. Ahogy korábban már megírtuk, az AMD szétválasztja a mobil fejlesztéseit, így lesz egy általános teljesítményre fókuszáló irány (Cezanne és Rembrandt), illetve melléjük jönnek specifikus gyorsítókkal kitömött opciók. Utóbbiak első képviselője a Van Gogh, és itt megjelenik egy új tényező is, amit az AMD CVML néven jelöl. Ez olyan gyorsítókra vonatkozik, amelyekkel jelentősen növelni lehet az egyes új eljárások teljesítményét, gondolva itt például a gépi tanulás dedukció szakaszára.

A Van Gogh csak mobil fókuszú fejlesztés, nem jön belőle asztali verzió, ugyanis pont arra reflektál, hogy a vékony ultramobil gépekbe specializált részegységekkel érdemes beépíteni az egyes feladatokhoz való feldolgozókat, így érhető el a legjobb hatékonyság. Nagyobb fogyasztási keret mellett viszont ez kevésbé lényeges probléma, mivel már a processzormagok, illetve a grafikus vezérlő multiprocesszorainak száma is kellően nagy lehet, hogy egy-egy feladatot gyorsan megoldjon az adott lapka, még ha az több energiát is emészt fel. A Van Gogh utódja a Dragon Crest lesz, ami ennek az iránynak egy továbbfejlesztése, benne még több specializált részegységgel.

A specializált és az általánosan tervezett rendszerchipeket az AMD egy ideig megtartja majd egymás mellett, mert egyelőre nagyon célirányosan kell ahhoz gépet vásárolni, hogy a dedikált gyorsítók előnyeit a felhasználó kihasználhassa. A piaci igény ugyan létezik, viszont ha valakinek pont nem kellenek a beépített gyorsítók, akkor fel lehet kínálni egy alternatívát, amelyből ugyan hiányoznak az érintett részegységek, cserében viszont jobb processzormagot kínál, amit általánosan lehet majd használni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés