Drágulás várható a szerverpiacon a világ második szervergyártója szerint

Az AMD folyamatosan emeli az EPYC-ek árait, miközben nem jelzik a szegmens felé a szállításra vonatkozó terveket.

Nem festenek túl kedvező képet a 2022-es szerverpiacról Dolly Wu, az Inspur Systems alelnökének meglátásai. Ezeket Jordan Klein, a Mizuho Securities vezérigazgatójának riportjában lehet olvasni, amit a Tom's Hardware osztott meg.

A világ második legnagyobb szervergyártója szerint az AMD 10-30%-kal emeli az EPYC processzorok árait. A vörös oldal nem jelzi a partnerei felé a későbbi készletek szállítására vonatkozó terveit, viszont megszabnak havonta egy megnövelt árat, és mindenki dönthet, hogy kell-e a termék így, vagy inkább nem. A megrendelők ezzel egyértelmű döntéskényszerbe kerülnek, hiszen ha visszamondják az ajánlatot, akkor nincs semmilyen támpontjuk, hogy mikor kapnak újat, tehát végeredményben mindenki elfogadja az AMD árnövelését.

Ez sajnos addig így marad, amíg az igények felülmúlják az előállított termékek mennyiségét, hiszen az AMD könnyen mond le a növekvő árakat elutasító partnerekről, rögtön találnak helyettük olyanokat, akik hajlandóak fizetni.

Az Intel oldaláról kiderült, hogy az Ice Lake-SP kódnevű lapka gyártási mennyisége akár 50%-kal növekedhet idén, viszont a Santa Clara-i óriáscég egyáltalán nem emeli az árakat, ugyanis arra fókuszálnak, hogy visszaszerezzék az AMD által elrabolt szerverpiaci részesedést. Ugyanakkor az Ice Lake-SP nem egy túl versenyképes processzor, sok esetben még az AMD két és fél éves Rome platformját sem kapja el, nemhogy az újabb Milan platformot, ami ellen a piacon ténylegesen versenyez. Emiatt az Intel egyáltalán nem tud segíteni a fenti helyzeten, hiszen a teljesítményt, de leginkább energiahatékonyságot kereső ügyfelek rá vannak kényszerülve az EPYC-ekre.

A nagy változást az Intel készülő, Sapphire Rapids kódnevű rendszere hozhatná el, de Dolly Wu szerint ennek a nagy mennyiségű elérhetősége a harmadik negyedévre csúszik.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója korábban azt mondta a Sapphire Rapids kódnevű fejlesztésről, hogy hasonló szinten lesz az AMD fejlesztéseivel, néha az egyik, néha a másik lesz a gyorsabb, az Inspur Systems alelnöke azonban ezt másképp látja. Állítása szerint az AMD Milan és Genoa platformok teljesítményelőnye megmarad a Xeonokkal szemben. Emiatt azt prognosztizálja, hogy a EPYC-ek további piaci részesedést rabolnak el az Inteltől. Dolly Wu szerint az AMD ebből a szempontból idén 20-25% közé kúszott, és 2022-ben is hasonló mértékű maradhat a növekedésük.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően Inspur Systems tagadta, hogy az AMD 10-30%-kal emeli az EPYC processzorok árait, és Jordan Klein, a Mizuho Securities vezérigazgatójának riportjára mutató link is eltűnt a Twitterről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés