Hirdetés

Döntött a VIA a KT400A áráról

Hirdetés

Azt már eddig is tudtuk, hogy a VIA legújabb chipsetjének teljesítménye nagyjából azonos a rivális nForce2-vel, talán csak árnyalatnyival marad el attól. Sokan gondoljuk hát úgy, hogy a piaci siker többek között függ az újdonság árától is. Nos, a VIA bejelentette, hogy a KT400A azonos áron lesz elérhető, mint elődje, a KT400. Ez az ár a VT8235CE déli híddal együtt 18 dollár.

Az nVidia chipsetje az nForce2 SPP-vel 20, az integrált grafikus magot is tartalmazó nForce2 IGP-vel 30 dollárba kerül. Mindkettőhöz az egyszerűbb déli hidat vettük alapul (a VIA déli hídja is ennek felel meg, nemsokára jön a szolgáltatásokban gazdagabb VT8237). Ha igazságosak akarunk lenni, akkor az északi híd esetén az SPP verzió árát kell néznünk, hiszen a VIA chipkészlete sem tartalamaz grafikus magot.

Az nForce2 alapú alaplapok tervezésénél jobb minőségű megoldásokat kell alkalmazni a kétcsatornás memóriavezérlés miatt. Ez valamivel szintén tovább növeli a költségeket, a kész nForce2 alaplapok ára azonban becslések szerint így is maximum 2-6 dollárral (500-1500 Ft) magasabb, mint a KT400A-ra épülő lapoké. Ne feledjük, hogy ezért a pluszért az nForce2 árnyalatnyilag nagyobb teljesítményt, s némileg több szolgáltatást nyújt.

Az állás tehát döntetlennek tűnik, választhatjuk a valamivel gyengébb és olcsóbb VIA KT400A-t, vagy a kicsit erősebb és drágább nForce2-t is. Jelenlegi piaci súlyánál fogva valószínűleg a VIA továbbra is megmarad a szegmens piacvezetőjének.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés