Debütált a VIA KT400A

Hirdetés

A VIA nagyon sokáig uralta az AMD processzorokhoz szánt chipsetek piacát, s ami a részesedést illeti, jelenleg is toronymagasan vezet. A legjobb teljesítményt nyújtó készlet azonban jelenleg az nVidia nForce2. A VIA a KT400 utódával, a KT400A-val indul a trófea visszaszerzéséért.

Rengeteget hallottunk már arról, hogy mit tud majd az új chipset. Kezdetben kétcsatornás memóriavezérlőről szóltak a hírek, majd jött a rideg valóság. Nem lesz két csatorna, ám a memóriavezérlőt így is jelentősen gyorsítják. A tajvani gyártó szerint sikerült is a késleltetést jelentősen csökkenteni, így az új készlet 10%-kal nagyobb teljesítményt nyújt 3D alkalmazásokban a KT400-hoz képest.

A végleges specifikációk szerint a KT400A támogatja az összes AMD Duron, Athlon, és Athlon XP processzort, beleértve a Barton magos 3000+ modellt is (a maximális támogatott FSB 333 MHz). Hivatalosan támogatja a DDR400-as memóriamodulokat is, valamint a 8x AGP-t.

A déli híd jelenleg a VT8235CE, mely többek között 6 csatornás hangvezérlőt, ATA 133 vezérlőt, 6 USB 2.0 portot képes kezelni. A VIA a második negyedévre készül el újabb déli hídjával, a VT8237-tel, mely natív Serial ATA-150 vezérlővel egészül ki, így nem kell külső cég termékét alkalmaznia az alaplaptervezőknek. Az USB portok száma is nyolcra nő a jelenlegi hatról. A VT8237 megjelenése után (mely valamikor a második negyedévben várható) minden KT400A köré épített alaplap ezt az I/O vezérlőt fogja használni.

Végül a teljesítményről. Az első tesztek alapján a KT400A és a nagy rivális, az nForce2 fej-fej mellett teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy egy gyorsabb VIA KT400A-s alaplap legyőzhet egy lassabb nForce2-es alaplapot, de ez fordítva is igaz, egy gyorsabb nForce2 alapú megoldás lehagyja a lassabb KT400A alaplapokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés