Hirdetés

Dobta az Ion 2-t az Acer?

Az Acer Aspire One 532G érkezéséről még februárban számoltunk be. A netbook elsőként alkalmazta volna az NVIDIA Ion 2-es platformját, ám az új hírek szerint az Acer bizonytalan időre elhalasztotta a startot. A részletekről hivatalos információk még nem érkeztek, de a cégtől kiszivárgott adatok szerint az Optimus technológia nem működött hatékonyan. Mivel az elgondolás teljesen szoftveres alapokra épül, a problémás működés minden bizonnyal orvosolható, de a vállalat nem akar félkész terméket piacra dobni, ami érthető, hiszen ez ártana az Acer általános megítélésének.

Az Aspire One 532G már régóta előrendelhető, így a potenciális vásárlók számára komoly probléma lehet a termék startjának halasztása. A leadott rendelések természetesen megváltoztathatók, sőt az Acer hasonló képességű és árú netbookot kínál majd fel az érintetteknek.

A termék sorsa bizonytalan
A termék sorsa bizonytalan (forrás: SlashGear) [+]

Mivel a megjelenés bizonytalan időre lett elhalasztva a termék debütálása erősen kérdéses. Az Ion 2-vel az Optimus technológián kívül más probléma is van, hiszen a rendszer számos fontos területen visszalépésnek minősül az elődjéhez képest. Az Intel Pine Trail platformja lehetővé teszi a dedikált GPU használatát, de ehhez csak x1-es PCI Express 1.0-s csatornát biztosít, ami csak 250 MB/s-os soros adatátvitelt garantál. Ez helyenként borzalmasan kevés. Az Anandtech tesztje rávilágít, hogy a flash-alapú videók hardveres gyorsítása Full HD esetében problémás, hiszen a lejátszás akadozik a kommunikációs csatorna szűkös tempója végett. Az NVIDIA tud a problémáról, és készül egy új driver, ami állítólag megoldja a gondokat. Az Anandtech a meghajtó előzetes verziójára is vetett pár pillantást. Bár a Youtube videók lejátszásának teljesítménye sokat javult, fontos megjegyezni, hogy az egér mozgatása és a videó vezérlése újabb akadozást von maga után.

A problémás funkciók mellett nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen az Ion 2 lényegében a multimédiában domborítana, de az előző generációs platform láthatóan jobban teljesít (ez az oka annak, hogy a zöldek az új Iont hivatalosan nem is illetik a 2-es jelzővel). Az NVIDIA továbbra is dolgozik az akadások megszüntetésén, így előfordulhat, hogy egyszer lesz teljes megoldás a kellemetlen jelenségekre, de a gyártók számára egy problémákkal küszködő rendszer piacra dobása nem túl kedvező lépés. Az Intel a Pine Trail platform alkalmazásával nem túl sportszerű módon üti ki az NVIDIA versenyzőjét, sőt egyértelmű, hogy az x1-es PCI Express 1.0-s csatorna sávszélessége a harmadik féltől származó HD vezérlőlapkák számára sem lesz elég a Full HD-s videók lejátszásához. Persze 720p-ben talán nem lesz látható probléma, ami egy netbooknál elfogadható, de a nettopok szintjén ez manapság komolyan korlátozza a multimédiás élményt. Természetesen az Intel számára ez inkább pozitívum, hiszen a felhasználó nem jut olcsón jól használható, alacsony fogyasztású rendszerhez, és a megfelelő licenszek hiányában már az NVIDIA sem képes ütőképes alternatívát kínálni erre a területre.

A fenti problémák tudatában nem is érdemes várni az Ion 2-es Acer netbookra, hiszen a megjelenés bizonytalan időre történő elnapolása már eleve intő jel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Asus lesz az egyetlen gyártó, aki Ion 2-es netbookkal jelentkezik, így azoknak a vásárlóknak, akik továbbra is az NVIDIA platformjára vágynak, egy Eee PC 1015PN beszerzése lehet alternatíva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés