Újjáéled az NVIDIA hibrid grafikája

A hibrid grafikus alrendszer alkalmazása évek óta jelen van az iparban, és főleg a notebookok szegmense veszi hasznát az elgondolásnak. A diszkrét grafikus megoldások piacán érdekelt gyártók számos megoldással előálltak már, melyek közül egyedül az ATI Switchable Graphics maradt fenn. Az NVIDIA korábban a Hybrid SLI-vel próbálkozott az asztali gépek esetében, ám a vállalat mára szinte teljesen kiszorult a lapkakészletek piacáról, így nem volt életképes a fejlesztésük. A héten azonban minden megváltozott, ugyanis a zöldek leleplezték az Optimus technológiát, mely jól átgondolt szoftveres vezérlésre épül, és az Intel integrált grafikus vezérlőit támogatja.

Az Optimus egy egyszerű vezérlőprogramként fogható fel, mely a Microsoft WDDM 1.1-es felületére épül, így elengedhetetlen a Windows 7 operációs rendszer használata. A technológia segítségével a notebook képes az integrált és a dedikált grafikus vezérlő között valós időben váltogatni, attól függően, hogy a mobil gépezet fogyasztásának visszaszorítása vagy a teljesítményigényes alkalmazás futtatása a fontosabb. Természetesen a rendszer igény esetén manuálisan is kalibrálható, így a felhasználó szabadon kiválaszthatja, mely erőforrás feleljen a feladatok futtatásáért.

Az Optimus szoftveres vezérlésének legnagyobb előnye, hogy az NVIDIA az egyes programokhoz külön profilt használ, így a rendszer az alapján dönt, hogy szükséges-e a diszkrét GPU aktiválása vagy a feladattal az IGP is megbirkózik. Természetesen nem egyszerű minden programhoz külön profilt írni, így előfordulhat, hogy az Optimus hibásan ítéli meg az erőforrásigényt. A felhasználó ilyenkor manuálisan is beavatkozhat, ám ez elég kényelmetlen megoldás. Tudta ezt az NVIDIA is, így egy drivertől független megoldással álltak elő. Az egyes programokhoz tartozó leírások egy online adatbázis segítségével frissíthetők, amely várhatóan naprakész profilokat tartalmaz. Ennek köszönhetően jó esély van rá, hogy a rendszer a lehető legtöbb alkalommal helyes döntést hoz.

Az NVIDIA Optimust jelenleg a 200M és a 300M szériás mobil GeForce-ok támogatják, de a hamarosan megjelenő Ion 2 is élni fog a rendszer előnyeivel. A notebookgyártók közül az Asus már bejelentette, hogy az UL50Vf, az N61Jv, az N71Jv, az N82Jv és az U30Jc típusjelzésű gépek esetében engedélyezi a technológiát. Várhatóan a többi vállalat is hamarosan előáll a saját listájával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés